Presa din Rusia a inceput sa publice comentariile unor influenti analisti despre situatia din Chisinau. In timp ce directorul Institutului pentru Studii Politice vorbeste despre "o tentativa de lovitura portocalie, sustinuta de cercuri radicale nationaliste din Romania", directorul general al Centrului pentru Informatii Politice vorbeste despre un "spectacol politic foarte bine regizat al actualei puteri de la Chisinau".

"Actiunea de protest de la Chisinau este o tentativa de lovitura portocalie in Moldova si este sustinuta de cercuri radicale nationaliste din Romania", crede directorul Institutului pentru Studii Politice, Serghei Markov, citat de agentia de presa Interfax.

In acelasi timp, directorul general al Centrului pentru Informatii Politice, Aleksei Muhin, este de parere ca evenimentele de la Chisinau sunt un spectacol politic foarte bine regizat, scrie agentia economica K2Kapital. "In primul rand, procesul de protest a inceput sa iasa din limitele rationalului. In al doilea rand, acest proces este rezultatul direct al unui moment mai putin important, numit de noi "folosirea resurselor adminstrative pe durata organizarii campaniei prezidentiale". Am in vedere presiunea exercitata asurpa alegatorului, pe de o parte, si falsificarea rezutatelor votului, pe de alta", crede politologul.

"Ceea ce se intampla la Chisinau este un spectacol bine regizat, cu ajutorul caruia actuala putere si-a pastrat pozitiile".