Aproximativ 30.000 de oameni, in marea lor majoritate tineri, au protestat marti in zona Presedintiei si a Parlamentului din Chisinau, acuzand guvernarea comunista de fraudarea votului din 5 aprilie si solicitand repetarea alegerilor parlamentare, relateaza Unimedia.md.

Comentand pe Twitter situatia din Chisinau, user-ul@serbanmedia scrie: "Bucuresti 1989: prima revolutie transmisa la televizor. Chisinau 2009: prima revolutie transmisa online"

Asculta aici, live, evenimentele din Chisinau relatate de radioul Vocea Basarabiei.

UPDATE: 22.00. Cladirea Parlamentului este inca in flacari, desi cei mai multi dintre manifestanti au parasit Piata. Protestele se vor relua miercuri de la ora 10.00

20,00: In jurul orelor 20.00, nu mai putin de 7 tineri au fost arestati de politisti in civil, imediat dupa incheierea protestului anticomunist de azi de la Balti - Hotnews.md.

Politistii ii rapesc pe protestatari si ii baga in masini, transportandu-i intr-o directie necunoscuta. Conducerea Comisariatului de politie din Balti refuza sa colaboreze cu jurnalistii si nu comenteaza in nici un fel arestarile efectuate.

VIDEODiscutiile dintre liderii opozitiei si Voronin

19,20: Politia se regrupeaza in jurul pietei centrale. Protestatarii se asteapta la noi atacuri.

O parte dintre protestatari au fost convinsi de liderii opozitiei sa paraseasca sediile Presedintiei si Parlamentului.

In acest moment, in Piata Marii Adunari Nationale se gasesc circa 15.000 - 20.000

18,50: Guvernul si opozitia din Moldova au cazut de acord marti asupra renumararii voturilor la alegerile legislative de duminica, dupa doua zile de proteste de masa in Chisinau, sustine AFP.

18,30:Balti: Proteste anticomuniste, cel putin patru participanti au fost arestati

La Balti, protestele au fost reluate in jurul orelor 18,00, dar situatia iese tot mai mult de sub control, scrie Hotnews.md.

Protestatarii au incercat sa marsaluiasca pe strada principala a municipiului Balti, dar cateva zeci de politisti au intervenit in forta. Cel putin 4 protestatari au fost arestati.

Si la Ungheni au loc o actiuni de protest

Circa 200 de tineri din Ungheni au organizat azi o actiune de protest si de solidarizare cu tinerii din Chisinau, potrivit sursei citate.

Tinerii au scandat lozinci anticomuniste si au cerut alegeri repetate. In aceste minute, protestatarii se deplaseaza la Vama Sculeni, pentru "a-i elibera pe studentii basarabeni, care invata in Romania si care au fost blocati de catre autoritati la granita in timp ce se indreptau spre Chisinau".

18,15: La aceasta ora, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, sustine un discurs in fata manifestantilor.

Dorin Chirtoaca a precizat ca negocierile dintre cei trei lideri ai opozitiei si reprezentantul comunistilor, Marian Lupu, nu s-au soldat cu vreun rezultat.

El le-a cerut protestatarilor sa manifeste pasnic si a spus ca a avut o intalnire cu comunistii, care au sustinut in continuare ca protestul are caracterul unei lovituri de stat

Chirtoaca a adaugat ca printre manifestanti au fost infiltrati oameni ai comunistilor care au provocat si au facut acte de vandalism

Liderii protestatari au anuntat ca vor merge la Parlament si la Presedintie pentru a convinge manifestantii sa opreasca orice act de vandalism

18,10: Fostul detinut politic Andrei Ivantoc a fost ranit in timpul altercatiilor dintre protestatari si fortele de ordine, fiind lovit in cap. Si sotia acestuia a fost bruscata de politisti.

La acest moment, Ivantoc se afla la Spitalul de Urgenta, unde primeste ingrijiri.

18,00: Autoritatile au trimis intariri la televiziunea publica, jurnalistii au fost trimisi acasa. Se asteapta lupte.

In Piata centrala, Politia s-a retras iar protestatarii si-au pastrat pozitiile. Ei ocupa atat Presedintia cat si Parlamentul.

VIDEO Protestatarii arboreaza harta Romaniei Mari

17,40: Protestatarii scandeaza 'Voronin, ne-ai furat tineretea'. Liderii democratii ii indeamna pe protestatari sa ii 'atace' pe politisti cu flori.

Mai multe fete au mers catre politisti cu buchete de flori. Politistii au ridicat scuturile.

Protestatarii le striga politistilor: Nu va fie frica

17,00 Grupuri de protestatari se indreapta inspre televiziunea nationala. In aceste momente, postul public de televiziune transmite emisiuni de divertisment. Conducerea companiei Teleradio Moldova a trimis majoritatea angajatilor acasa, de teama unui posibil asalt al cladirilor TRM, potrivit HotNews.md .

16,38 Steagurile Romaniei si UE au fost arborate pe cladirea Presedintiei, in aplauzele protestatarilor

16,00Politia a intervenit in forta. Presa locala anunta ca armata a deschis focul impotriva protestatarilor din Chisinau - garda.com.md. Informatia nu a fost confirmata, participantii relatand doar tiruri de grenade lacrimogene.

15,45: Unul dintre lideri Partinului National Roman a recitat in fata multimii cateva versuri din Desteapta Romane

15,30: Unul dintre liderii opozitiei, Pavlicenco, le-a cerut protestatarilor sa preia controlul asupra televiziunii publice.

Protestatarii au parasit cladirile oficiale pentru a se grupa in piata principala a Chisinaului.

15,10: Utilizatorii Twitter cer CNN sa relateze protestele anticomuniste din Chisinau

14,40: O parte din tineri se indreapta spre Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau. Tinerii au in maini Tricolorul si drapelul Uniunii Europene si striga "Ole, Ole! Voronin nu mai e"

Protestatarii au ocupat cladirea Presedentiei si scandeaza: Nu plecam!

Mai multe masini de salvare au aparut in preajma manifestantilor. Exista mai multi raniti atat in randul protestatarilor, cat si al fortelor de ordine.

14,30: Forumistii discuta despre organizarea unui miting de sprijin in centrul Bucurestiului, incepand cu ora 20,00 - @serbanmedia

Si la Cluj se organizeaza un miting de solidaritate, incepand cu ora 18,00, in piata Avram Iancu

Autoritatile au blocat informational raioanele - Hotnews.md

Mai multe raioane ale R. Moldova au fost blocate informational, unica sursa de informare in aceste zone fiind Internetul si postul de radio Vocea Basarabiei.

De la Glodeni am fost informati ca toate posturile moldovenesti de radio si TV au fost blocate, cu exceptia posturilor NIT si Moldova 1.

14,20: Protestul capata tot mai mari proportii. Tinerii s-au indreptat spre Guvern. Majoritatea se afla in fata Guvernului - Vocea Basarabiei.

Liderii partidelor democrate cer ca alegerile sa se organizeze sub supraveghere internationala

"Va cerem sa faceti tot ce se poate sa realizam schimbarea pasnica a conducerii si sa organizam alegeri democratice", spune unul dintre liderii democrati.

14,15: Protestatarii au rupt usile birourilor presedintelui Voronin, mici grupuri de protestatari au patruns inauntru, in ciuda tunurilor de apa cu care au fost intampinati de politie - Reuters

14,11: Noi inregistrari postate pe youtube.com:

14,05: Protestarii le cer jandarmilor sa se alature protestului. Primul etaj al Parlamentului este devastat. Toate obiectele scoase din Parlament au fost incendiate. Din spatele Presedentiei se vede fum - Vocea Basarabiei.

14,00: Autobuzele cu studenti basarabeni care veneau inspre Chisinau au fost oprite la Vama, potrivit Vocea Basarabiei.

Drumurile spre Chisinau au fost blocate de autoritati, pentru a impiedica lumea sa ajunga la manifestatii.

Autoritatile moldovenesti infirma orice zvon despre eventuale victime sau arestari.

13,50: Fortele armate au primit ordin verbal sa intervina, in cazul in care protestatarii vor folosi sticle cu substante inflamabile. Intre timp, in cladirea Parlamentului protestatarii arunca in foc mobilier si documente - Hotnews.md

Presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, va sustine o declaratie de presa la ora 19,30.

13,45: Protestatarii nu pot comunica intre ei. Semnalul telefoanelor mobile a fost taiat in zonele in care au loc proteste. In restul Chisinaului, serviciile mobile functioneaza.

Urmareste aici doua noi filme postate pe youtube:

13,35: Un zvon care circula in randul protestatarilor spune ca o tanara ar fi fost ucisa de fortele de ordine. Zvonul nu s-a confirmat

13,20: 30.000 de protestatari au spart usile Presedintiei si ale Parlmanetului, rupand usile, si au inceput sa arunce calculatoarele pe geam, transmite Vocea Basarabiei.

13,10: Politia foloseste gaze lacrimogene pentru a incerca sa-i opreasca pe protestatari. Cladirea Presedintiei este plina cu gaze lacrimogene.

Liderii politici au anuntat o intalnire de urgenta pentru a discuta situatia. Niciun oficial nu a venit sa discute cu protestatarii.

12,55: Politia fuge din calea protestatarilor, abandonand echipamentele

12,50: Liderii protestatarilor impreuna cu partidele de opozitie au convenit sa formeze o echipa de negociere pentru a discuta cu presedintele, anunta Mihai Moscovici, lector la universitatea de Jurnalism din Chisinau.

Mai multi protestatari au patruns in cladire prin ferestrele sparte.

Cateva sute de politisti inarmati cu bastoane de cauciuc si scuturi au intervenit in forta


Politia a intervenit in forta
Foto: youtube.com
impotriva protestatarilor din fata presedintiei, transmite reporterul HotNews.md.

Multimea a fost dispersata in doua si in acest moment au loc lupte de strada.

VIDEOAltercatii intre protestatari si politie

Sunt foarte multi raniti de ambele parti, insa masinile salvarii nu pot razbate ca sa preia ranitii. E un haos total. De locul confruntarilor se apropie masini cu militari ai Fortelor Armate. Situatia degenereaza din ce in ce mai mult.

12,40: Protestatarii continua sa inainteze inspre cladirea Presedintiei, in timp ce cordoanele de scutieri ale politiei se retrag. Potrivit HotNews.md, ferestrele presedintiei au fost distruse pana la etajul trei al cladirii

12,30: Protestatarii au spart ferestrele Presedintiei, anunta Reuters.

Masina de pompieri, care a fost adusa in fata Presedintiei de catre politie pentru a dispersa protestatarii cu tunuri de apa, a fost distrusa de catre multimea infuriata.

Ministerul de Interne a dat ordin sa fie utilizate gaze lacrimogene impotriva protestatarilor, transmite reporterul HotNews.md.

Altercatii dure intre protestatari si fortele de ordine

Altercatii dure intre protestatari si fortele de ordine in fata Presedintiei. Atat tineri cat si politisti au fost raniti, deocamdata nici o ambulanta nu a fost chemata la fata locului, informeaza Jurnal de Chisinau.

Tinerii continua sa arunce cu oua si cu sticle goale. Multimea nu cedeaza si continua sa scandeze si sa fluiere. Politistii bine echipati cu scuturi si bastoane au primit ordine sa aplice in continuare forta.

Operatorul „Orange” a deconectat reteaua. Participantii la manifestatiile de protest nu au posibilitatea sa telefoneze.

Noi trupe ale Ministerului de Interne se apropie de cladirea Presedintiei.

Ministrul de interne a dat ordin in acest moment sa fie utilizate impotriva protestatarilor tunurile de apa.

Reporterul HotNews.md transmite ca cel putin 5 politisti au fost raniti in incaierarile din fata cladirii Presedintiei. Cladirea este inconjurata de trupe din cadrul Brigazii de politie cu destinatie speciala.

Voronin a incuiat usa Presedintiei, politistii bine echipati stau in trei cordoane si il apara

Dupa ce multimea infuriata a rabufnit si a ajuns pe scarile celor doua institutii de stat-Parlament si Presedintie, fortele de ordine s-au mobilizat si au chemat intariri, relateaza hotnews.md.

Ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, prezent la fata locului a verificat daca usa de la intrarea in Presedintie este incuiata.

Unimedia relateaza ca mai multe autobuze cu studenti basarabeni au plecat din Iasi spre Chisinau, pentru a se alatura protestelor.

Primarul Chisinaului: Votul a fost fraudat, protestele sunt justificate

Primarul orasului Chisinau, Dorin Chirtoaca, a adeclarat, la Realitatea TV, ca alegerile au fost fraudate prin votul multiplu:"Avem cazuri cand o persoana s-a prezentat cu buletinul de identitate si cu mai multe fise de insotire".

"Protestele sunt justificate", a spus Chirtoaca.

A doua zi de proteste a inceput marti dimineata, cand 5.000 de protestatari au blocat circulatia pe Bd. Stefan cel Mare si Sfant, scandand 'Vrem alegeri repetate!' si 'Jos comunistii

In jurul orei 11,00, cei 8.000 de protestatari s-au deplasat spre Presedintia Republicii Moldova, scandand 'Jos comunistii' si 'Jos Voronin'.

La actiunea de protest s-au alaturat mai multi oameni politici, printre care Chiril Lucinschi si Oazu Nantoi de la Partidul Democrat din Moldova (PDM), Mihai Godea, Calin Vieru si Iurie Leanca de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Multumim unimedia.mdpentru amabilitatea cu care ne-a pus la dispozitie fotografii de la evenimentele din Chisinau.

Citeste aici toate comentariile referitoare la situatia din Republica Moldova.