Romania a castigat marele premiu la cel mai prestigios salon international de inventii, desfasurat la Geneva, desi asteptarile se indreptau spre Spania din cele o mie de inventii, cupa inmanata societatii romanesti castigatoare avand legate de toarte steagul elvetian si spaniol. Inventia romaneasca Roboscan 1 M, cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor, a fost votata cu unanimitate, informeaza Mediafax.

Firma MB Telecom SRL, cu capital integral romanesc, a castigat marele premiu cu cu inventia Roboscan, la cel mai mare salon international in domeniu care se desfasoara in perioada 1-5 aprilie 2009, la Geneva. "Aceasta inalta distinctie este obtinuta pentru prima data de un inventator roman - in acest caz o societate comerciala - in istoria de 37 de ani a salonului", a declarat, sambata, pentru Mediafax, presedintele companiei MB Telecom, Mircea Tudor.

Succesul inventatorilor romani este cu atat mai rasunator cu cat juriul international de 82 de membri a votat "in unanimitate si cu felicitari acordarea marelui premiu - The Grand Prix of the 37th International Exhibition of Inventions of Geneva - firmei MB Telecom pentru produsul Roboscan 1 M, apreciat a fi cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor". In aceasta competitie au fost inscrise aproximativ o mie de inventii din 45 tari, din care firma romaneasca a iesit castigatoare desi, la deschiderea salonului, favorita era o firma spaniola.

Roboscan 1M este un sistem mobil pentru radiografierea containerelor si camioanelor, complet robotizat, care poate fi operat de o singura persoana, de la o distanta sigura pentru a evita total expunerea profesionala sau accidentala la radiatie ionizanta. In prezent Roboscan 1M este singurul sistem din lume care asigura protectia totala a operatorilor impotriva radiatiei ionizante produsa de sistemele de radiografiere, fiind in acelasi timp cel mai automatizat si inteligent, cel mai flexibil si versatil sistem.