"Comisia Europeana monitorizeaza atent situatia cu privire la presupusele interdictii de acces in Republica Moldova a unor cetateni romani, semnalate dupa data de 26 martie. CE considera ca nu trebuie impuse niciun fel de obstacole calatoriilor legitime ale cetatenilor romani in Republica Moldova", a declarat, pentru NewsIn, Christiane Hohmann, purtatoarul de cuvant al comisarului pentru relatii externe si politica de vecinatate, Benita Ferrero-Waldner.

“Comisia intelege ca azi (miercuri) nu au fost inregistrate niciun fel de interdictii de acces pentru cetatenii romani in Republica Moldova si se asteapta ca aceasta situatie sa ramana asa”, a adaugat Christiane Hohmann.

Directia Politiei de Frontiera Iasi a intocmit, sambata, un raport din care reiesea ca 226 de cetateni romani nu au fost lasati sa intre in Republica Moldova, intre 26 si 28 martie, iar alti 20 au fost opriti la granita sambata dimineata.

Controalele in vamile moldovene s-au intensificat la mijlocul saptamanii trecute, cand zeci de romani se indreptau spre tara vecina, pentru a participa la manifestarile organizate vineri, cu prilejul sarbatoririi a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.