Premierul Emil Boc i-a asigurat, marti, pe reprezentantii presei, care au solicitat dezbaterea publica pe tema proiectului noului Cod civil, ca Guvernul va lua in considerare propunerile de imbunatatire a acestora si ca va incerca sa faciliteze exprimarea punctelor de vedere ale societatii civile in legatura cu prevederile care vizeaza mass-media, inainte de definitivarea proiectelor.

"Am luat punctul de vedere al Clubului Roman de Presa, ingrijorarile si temerile cu privire la anumite prevederi din codurile existente. Am decis sa contribui la largirea cadrului de dezbatere a acestor coduri la nivelul celor doua comisii existente si am propus ca daca dupa aceste dezbateri publice in interiorul comisiilor de specialitate, punctele de vedere care au fost finalizate in Parlament nu vor fi inca in acord cu ceea ce se doreste de catre societatea civila, guvernul sa aiba o ultima analiza si sa poata corecta acele, repet, neclaritati sau nedumeriri care pot pune in discutie libertatea de exprimare in Romania, sub aspectul ingradirii ei", a spus Emil Boc.

Boc s-a declarat un sustinator al libertatii de expresie si a mentionat ca Executivul va sprijini mass-media pentru limitarea efectelor crizei economice.

"Guvernul Romaniei a fost, este si va fi un sustinator al libertatii de exprimare si al eliminarii oricaror articole care pot pune in pericol libertatea de exprimare, pastrand un echilibru intre libertatea de exprimare, dreptul publicului la informatie, dar si un minim de garantii pentru protectia vietii private - si aici ma refer in special la persoanele private si nu la persoanele publice", a adaugat premierul. Boc a amintit ca si Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) afirma ca limitele publice acceptabile sunt mult mai largi pentru persoanele publice decat pentru cele private.

"In privinta componentelor de sustinere a presei, vom incerca sa gasim unele forme de sprijin institutional, pentru ca presa sa fie si ea cat mai putin afectata de aceste efecte negative ale crizei", a conchis premierul.

Membrii Clubului Roman de Presa (CRP) s-au intalnit, marti, cu premierul Emil Boc pentru a discuta despre Codurile juridice si despre probleme de natura economica.

CRP le ceruse presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor, membrilor Legislativului si liderilor politici sa manifeste reticenta maxima fata de initiativele de limitare a libertatii de exprimare si sa reflecteze cu seriozitate asupra consecintelor promovarii modificarii Codului Civil, in sensul propus de Guvernul Romaniei si Ministerul Justitiei, arata un comunicat al Clubului din 16 martie 2009.

Clubul Roman de Presa considera ca protectia demnitatii persoanei trebuie sa fie un imperativ al practicii jurnalistice si ca aceasta trebuie sa se faca prin respectarea fara abateri a codurilor de autoreglementare.

Luni, 30 martie, s-a lansat campania Opriti Codurile!, initiativa mai multor organizatii neguvernamentale, cu scopul declarat de a determina Guvernul si Parlamentul sa retraga din procedura de adoptare proiectele de cod civil si penal, apoi sa le supuna dezbaterii publice, informeaza un comunicat de presa.

Din acesta coalitie fac parte 20 de organizatii neguvernamentale, printre care AMP, TI-R, CRJ, CRP si APADOR-CH.