Circa 2000 de persoane au protestat duminica in Capitala fata de prevederile unei hotarari de Guvern privind dispozitivele medicale implantabile (proteze). Oamenii sustin ca dispozitivele sunt de fapt cipuri prin care autoritatile ii pot monitoriza permanent pe beneficiari, relateaza televiziunile de stiri.

Protestul, organizat de Asociatia Civica Dreptatea, a inceput in Piata Universitatii, de unde participantii la manifestatie au plecat in mars spre Dealul Patriarhiei. Ei cer anularea HG 55/2009 privind dispozitivele medicale implantabile active si ameninta ca, daca acest lucru nu se va intampla, vor cere demiterea premierului Emil Boc.

Potrivit HG 55/2009, care reglementeaza conditiile de import si de folosire a protezelor medicale, numite in hotarare "dispozitiv medical activ". Acesta este "orice dispozitiv medical a carui functionare se bazeaza pe o sursa de energie electrica sau pe orice sursa de putere, alta decat aceea generata direct de organismul uman sau de gravitatie".

Organizatorii protestului le-au explicat trecatorilor din zona Dealului Mitropoliei ce inseamna cipul biometric si care ar putea fi consecintele implantarii lui. De asemenea, ei au scandat "Fara cipuri" si au purtat bannere si afise pe care scrie "Dumnezeu ne-a creat fiinte libere fara implanturi", "Sa isi puna parlamentarii cipuri, noi nu vrem", "Refuz implantul electronic" sau "Cerem ca Biserica sa condamne implantarea cipurilor la oameni".