Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a cerut duminica serviciilor secrete pakistaneze sa inceteze orice legatura cu talibanii si cu membrii al-Qaeda refugiati la frontiera cu Afganistanul, relateaza AFP.

Serviciile secrete pakistaneze (ISI) intretin legaturi cu extremistii "de mult timp, pentru a se proteja de evolutiile din Afganistan in cazul in care noi vom pleca de acolo", a subliniat Gates, pentru televiziunea americana Fox News.

"Ceea ce trebuie noi sa facem este sa ajutam Pakistanul sa inteleaga ca aceste organizatii reprezinta in prezent o amenintare existentiala pentru ei si noi suntem prezenti acolo in calitate de aliat al Pakistanului", a adaugat ministrul american.

"Pot conta pe noi si nu au nevoie de o astfel de asigurare", a continuat Gates.

O serie de membri ai serviciilor secrete pakistaneze sustin talibanii si membrii al-Qaeda refugiati la granita cu Afganistanul, confirmase vineri si seful statului major interarme al SUA, Michael Mullen.

Presedintele Barack Obama, care a prezentat vineri noua strategie pentru Afganistan si Pakistan, a cerut Islamabadului sa "elimine al-Qaeda si toti extremistii violenti din interiorul frontierelor sale".

In opinia sa, al-Qaeda, considerata responsabila pentru atentatele din 11 septembrie, "pregateste activ atentate impotriva Statelor Unite din refugiile sale din Pakistan", unde se ascund si talibanii care alimenteaza rebeliunea din Afganistan.