Toate tarile din fostul bloc comunist au folosit ca spioni prostituate, dar Departamentul de Informatii Externe (DIE) "excela in acest domeniu", afirma Ion Mihai Pacepa, citat de The Times. Erau folositi deopotriva femei si barbati, a caror pregatire dura intre trei si opt ani, in 150 de case conspirative. In unele cazuri, acesti agenti speciali erau supusi si unor interventii chirurgicale.

"Nu erau agenti obisnuiti", povesteste Pacepa. Cei mai multi erau ilegali, recrutati pentru anumite abilitati si calitati, dar cele mai importante se legau de organele sexuale. Penisul este acoperirea, sursa de informatii si imunitateaunui ilegal, asta invatau agentii." Cu toate ca DIE acorda prioritate recrutarii acestor agenti ilegali, singura operatiune de seductie utilizata pe plan extern a fost realizata cu ajutorul unei agente Stasi folosite si de DIE. Aceasta unica operatiune a esuat.

Ilegalii au fost initial inventia lui Stalin, care a cerut in anii '20 serviciilor de contraspionaj sa pregateasca un nou tip de spion, care sa poata obtine informatii din tari potential ostile, fara a-si compromite propria tara in cazul in care sunt descoperiti. Cel mai cunoscut astfel de spion a fost Richard Sorge, descris de presa si literatura drept "James Bond al lui Stalin" sau "cel mai formidabil spion din istorie".