Uniunea Europeana a asigurat sambata tarile din Balcani ca vor adera intr-o zi la blocul european, dar dificultatile privind ratificarea Tratatului de la Lisabona, relansate de criza politica ceha, ar putea intarzia acest moment, relateaza AFP.

"Sunt aici pentru a explica prietenilor mei din Europa de vest ca Balcanii sunt o parte a Europei si, deci, trebuie sa fie si o parte a Uniunii Europene", a declarat ministrul ceh al Afacerilor Externe, Karel Schwarzenberg, la reuniunea cu omologii sai din UE si din Balcani, care are loc in Cehia.

In timp ce tarile din Est sustin aderarea Croatiei, Macedoniei, Muntenegrului, Albaniei, Bosniei si Serbiei, o serie de state din "vechea Europa" par din ce in ce mai reticente la continuarea procesului de extindere a Uniunii.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut chiar o "pauza" in acest proces, dupa aderarea Croatiei, care ar putea avea loc in 2010 sau in 2011.

"Am dovedit ca UE trebuie sa invete din propria sa istorie, si aceasta istorie arata ca a fi mare inseamna a fi mai puternic", a replicat sambata seful diplomatiei britanice, David Miliband.

"Cel mai bun lucru care i s-a intamplat Europei in acesti ultimi zece ani a fost extinderea din 2004 si trebuie sa retinem acest aspect", a sustinut si finlandezul Alexander Stubb.

Dar, ca si numerosi omologi ai sai, el a recunoscut ca, daca Tratatul de la Lisabona nu intra in vigoare in 2010, aderarea tarilor din Balcani va fi "un pic mai dificila".

Viitorul Tratatului, care ar urma sa faciliteze functionarea Europei extinse printr-o presedintie stabila, este incert, din cauza Irlandei dar si a Cehiei, unde caderea guvernului a facut si mai nesigura ratificarea acestui document.

"Tarile din Balcani trebuie sa aiba acces deplin la Uniunea Europeana, pentru ca ele sunt o parte a Europei. In ceea ce priveste modalitatea concreta si orizontul de asteptare, aici exista probleme", a recunoscut ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner.

A incetini procesul de extindere din cauza recesiunii economice "ar fi o greseala, in conditiile in care aceasta criza ar trebui vazuta ca o motivatie pentru accelerarea acestui proces", crede ministrul macedonean al afacerilor externe, Antonio Milososki.