Judecatoarea Viorica Costiniu, fostul presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, a dispus cercetarea in libertate a inculpatilor din dosarul DGIPI-Baneasa Investment, au declarat pentru Hotnews.ro surse judiciare. Cornel Serban, fostul sef DGIPI, Petru Pitcovici, de la DGA, si omul de afaceri Gabriel Popoviciu nu au primit mandate de arestare preventiva, joi dimineata, de la Curtea de Apel Bucuresti, insa decizia poate fi atacata. Judecatoarea Costiniu a intrat in conflict cu DNA la inceputul anului, aplicand chiar o amenda sefului sectiei a II-a. La randul lor, cei de la DNA au inaintat la CSM o sesizare disciplinara impotriva judecatoarei.

Potrivit Codului de Procedura Penala, se considera ca un magistrat este incompatibil cu situatia de a judeca o cauza atunci cand "exista dusmanie intre el, sotul sau una dintre rudele sale pana la gradul al patrulea inclusiv si una dintre parti, sotul sau rudele acesteia pana la gradul al treilea inclusiv". Or, aici una din parti era DNA, care facuse sesizare la CSM impotriva judecatoarei Costiniu.

Ziarul Cotidianul a scris in data 11 februarie ca DNA a inaintat CSM o sesizare disciplinara impotriva judecatoarei Viorica Costiniu, de la Curtea de Apel Bucuresti, fosta presedinta a Asociatiei Magistratilor din Romania, in care o acuza de „executarea functiei cu rea-credinta sau cu grava neglijenta“, abatere disciplinara prevazuta de statutul magistratilor.

Concret, la Costiniu a ajuns, in aprilie 2008, o plangere impotriva inceperii urmaririi penale depusa de Gheorghe Cuzuc, unul dintre invinuitii din dosarul Posta Romana, in care este cercetat si fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, pentru ca ar fi avizat ilegal o asociere a Postei Romane cu un grup de dezvoltatori imobiliari. Desi DNA a avertizat-o pe Costiniu, de la primul termen, ca plangerea impotriva inceperii urmaririi penale este inadmisibila, judecatoarea a insistat ca Directia sa-i trimita dosarul original.

Pentru ca seful Sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus, a refuzat sa trimita dosarul, Viorica Costiniu a decis sa-l amendeze cu 500 de lei, desi procurorul a argumentat de ce nu-i poate trimite dosarul, scrie Cotidianul.

Viorica Costiniu a insistat sa primeasca dosarul si l-a amendat pe seful Sectiei a II-a pentru ca acesta a refuzat sa-l scoata din DNA inaintea finalizarii anchetei.

Costiniu a declarat pentru Cotidianul ca ar fi fost obligata de lege sa solicite dosarul original pentru a putea solutiona plangerea. Dupa sase luni de insistente, in octombrie 2008, Costiniu a respins plangerea lui Cuzuc impotriva inceperii urmaririi penale.