Romania trece la ora de vara la sfarsitul saptamanii. In noaptea de sambata spre duminica, 28 spre 29 martie, vom da ceasurile cu o ora inainte - ora 3:00 va deveni ora 4:00. Diferenta fata de timpul universal (GMT) va fi de 3 ore.

In tara noastra, ora de vara este corelata cu orarul practicat in statele Uniunii Europene, care isi schimba ora in ultima duminica a lunii martie si in ultima duminica a lunii octombrie.

Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.

  • CFR anunta ca 115 trenuri vor circula cu intarziere

CFR a anuntat ca trenurile de calatori aflate in circulatie in noaptea de 28 spre 29 martie, intre orele 3:00 si 4:00, vor circula cu intarziere. Mai exact, 115 trenuri aflate in circulatie la ora 3:00 vor fi afectate de schimbarea orei si ar purtea avea intarzieri.

Mai multe detalii gasiti pe site-ul http://www.cfr.ro/calatori/.

  • Ora de vara - ideea lui Benjamin Franklin

Ideea orei de vara vine din secolul al XVIII-lea si ii apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin. Aceasta s-a ocupat de modul in care lampile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea. Intr-o dimineata de vara, acesta s-a trezit la ora 6, surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. La inceput a crezut ca "de vina" sunt lampile cu ulei, care luminau pe strazile Parisului, dar a observat ca soarele tocmai rasarea la orizont.

In anul 1784, Franklin a scris un eseu numit "An Economical Project" in care indemna populatia sa se trezeasca mai devreme pentru a se folosi de lumina soarelui, economisind astfel uleiul utilizat la lampile de iluminat public.

Ceva mai tarziu, prin 1907, ideea lui Franklin a fost preluata William Willett, un constructor britanic care a propus sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie.

In anul 1908, incercarea de a introduce aceasta regula in Marea Britanie a esuat. Totusi, prima tara care „a adopta” ora de vara a fost Germania, pe data de 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite.

In acest moment, nu mai putin de 70 de tari au introdus ora de vara. Tarile din zona ecuatoriala, Japonia si China se numara printre statele care nu au adoptat acest sistem.

  • Ora de vara influenteaza sanatatea

Ora de vara furnizeaza mai multa lumina dupa-amiaza pentru miscarea in aer liber, ceea ce ar trebui sa conduca la o sanatate generala mai buna. Cu toate acestea, organismul are nevoie de cel putin o luna pentru a se adapta la ora de vara, iar medicii recomanda odihna si plimbari in aer liber, in primele doua saptamani de la schimbarea orei.

De asemenea, ora de vara modifica si expunerea la soare; daca acest lucru este sau nu benefic, depinde de locatia si programul zilnic al fiecaruia. Lumina solara antreneaza sinteza vitaminei D in piele, dar expunerea prelungita la soare poate declansa diferite boli de piele.

Lumina influenteaza si "dereglarile afective sezoniere", precum astenia de primavara sau depresiile. Psihologii atrag atentia ca modificarea bioritmului poate provoca tulburari grave si recomanda cat mai multe activitati de relaxare.