Mai multi tineri romani, pasionati de sistemul Organizatiei Natiunilor Unite, membri ai organizatiei internationale Making Commitments Matter (MCM), lucreaza la realizarea unui model inedit de baza de date care are drept scop o mai buna implementare a acordurilor ONU.

MCM este o organizatie a societatii civile care activeaza in 25 de tari, cuprinzand reprezentanti din Europa, Africa, Australia si SUA. In momentul de fata, MCM elaboreaza proiectul de cercetare UN-informed.org. Acesta presupune crearea unei baze de date gratuita, accesibila pe internet, ce va prezenta intr-o maniera cat mai simpla informatia necesara implementarii acordurilor ONU.

“Am fost impresionat inca de la inceput de motivatia si angajamentul dovedit de echipa Romaniei. Dintre cele mai mult de 20 de tari implicate in proiect, Romania este fara nicio indoiala una dintre cele mai active, ceea ce este un mare plus pentru intregul proiect ” a declarat pentru HotNews.ro Marian Sutholt, presedinte al MCM International si membru al Asociatiei pentru Natiunile Unite din Germania.

La nivel international, proiectul UN-informed.org beneficiaza de sprijinul si consilierea unor organizatii si al unor experti in domeniu. Printre acestia se numara WFUNA (World Federation of United Nations Associations), Federatia Internationala a Institutiilor Internationale de la Geneva (FIIG), profesori de la universitatile Yale, Princeton si Columbia.

Pentru a facilita contactul intre MCM si acestia, o data la jumatate de an este aleasa o persoana de legatura care sa efectueze un stagiu la sediul Natiunilor Unite din Geneva. Intre septembrie 2008 si februarie 2009 a fost randul uneia dintre reprezentantele Romaniei – Ioana Sirbu. Ea a facut un stagiu de 6 luni la sediul Natiunilor Unite din Geneva. Prezenta reprezentantului Romaniei la ONU a permis intrarea in dialog cu actori si institutii relevante cercetarii acordurilor ONU, incluzand Secretariatul si diviziunile acestuia.

Intalnirea MCM de la Budapesta
Foto: Hotnews
La nivel national, proiectul se desfasoara sub egida Organizatiei Tineretului Roman pentru Natiunile Unite (RYAUN).

Romania este una dintre putinele tari din organizatie care lucreaza, pe langa cercetarea acordurilor ONU, si la doua cercetari paralele: a societatii civile si a actorilor statali. Acestea sunt realizate cu scopul de a ajusta viitoarea baza de date la nevoile societatii civile, respectiv statului. Desi disponibilitatea respondentilor a fost o piedica majora in desfasurarea cercetarii, echipa Romaniei a reusit sa contribuie cu rezultate concrete in prima faza a analizei datelor. Cercetarea va continua si pe parcursul lunilor viitoare.

O alta provocare cu care se confronta echipa Romaniei este lipsa de fonduri, in ciuda eforturilor echipei de fundraising. Noi sperante in acest sens au venit, insa, in urma ultimei intalniri internationale a MCM, in Budapesta, unde Romania a fost aleasa ca tara pilot pentru strangerea de fonduri. Aceasta se datoreaza atat oportunitatilor de sponsorizare existente pentru zona Europei de sud-est, cat si faptului ca efortul acesta poate fi sustinut si la nivelul resurselor umane.

In lunile care urmeaza, echipa MCM Romania va continua cercetarea pe cele 3 paliere, precum si strangerea de fonduri, cu scopul a se putea pregati pentru urmatoarea intalnire internationala a proiectului UN-informed.org.

Echipa care reprezinta Romania: Ioana Sirbu (consilier/ Departamentul de Cercetare pe Acorduri ONU), Andreea Butnaru (reprezentant de tara/ Departamentul de PR), Roxana Bobolicu (reprezentant de tara/ Departamentul de Cercetare pe Acorduri ONU), Catalina Iordache si Ana Maria Enache (Departamentul de Cercetare pe Societatea Civila), Cristina Istrate si Diana Velica (Departamentul de Cercetare pe Actori Statali), Catalina Szasz (Departamentul de PR), Monica Puscas si Diana Vasile (Departamentul de Finante si Administratie).