Premierul Emil Boc a sustinut o declaratie de presa pe subiectul absorbtiei fondurilor europene. "Nu sunt multumit de capacitatea Romaniei de absorbtie a fondurilor europene" desi, conform cifrelor prezentate de premier, aceasta este mai mare decat in guvernarea precedenta. "Exista si se poate observa cu ochiul liber un progres in privinta graficului de proiecte aprobate si semnate in vederea atragerii fondurilor europene."

Iata cele mai importante declaratii:

  • Nu sunt multumit de capacitatea Romaniei de absorbtie a fondurilor UE.
  • Intre 22 decembrie 2008, data la care a intrat in exercitiu actualul guvern, si 20 martie 2009, au fost aprobate in cadrul programelor operational-sectoriale 683 de proiecte, in comparatie cu 420 care au fost adoptate in perioada 2007-2008. 
  • In privinta semnarii efective a contractelor de finantare, in aceeasi perioada, au fost semnate 360 de proiecte, in comparatie cu 168 de proiecte in perioada 2007-2008. Cu alte cuvinte, exista si se poate observa cu ochiul liber un progres in privinta graficului de proiecte aprobate si semnate in vederea atragerii fondurilor europene.
  • Valoarea totala a contractelor de finantare pe programele operational-sectoriale este de peste 630 de milioane de euro.
  • Cele mai multe proiecte sunt in cadrul programului operational-sectorial "cresterea competitivitatii economice" - 258. Programul operational regional urmeaza cu 261, iar programul "dezvoltarea resurselor umane" - 140.
  • Ceea ce mai avem de lucru este de a scurta si mai mult termenul de la momentul aprobarii proiectului la momentul semnarii acestuia. Asta putem sa facem noi printr-o mai buna utilizare a resurselor umane pe care le avem in materia fondurilor europene.
  • Problema a doua care apare insa si care, de cele mai multe ori nu depinde de guvernul central, este de la momentul semnarii contractului de finantare pana la momentul licitatiei si de la momentul licitatiei la momentul finalizarii efective a lucrarilor.
  • De cele mai multe ori, aceste probleme depind de autoritatile locale. Din nefericire, exista termene chiar si de 14 luni de la momentul semnarii contractului pana la momentul organizarii licitatiei de catre autoritatile judetene si locale pentru proiectele europene.
  • In acest context, am procedat la modificarea legii achizitiilor publice, si am scurtat termenul de organizare a unei licitatii de la 87 de zile la 30 de zile, tocmai pentru a facilita un acces mai rapid la fondurile europene si la organizarea licitatiilor.
  • De asemenea, comitetul interministerial a reusit sa simplifice foarte multe proceduri in privinta depunerii, evaluarii si licitarii contractelor cu fonduri europene.
  • Am renuntat la solicitarea unor documente la momentul depunerii proiectului prin inlocuirea lor cu declaratii pe proprie raspundere a solicitantului, cu obligatia prezentarii respectivelor documente doar in etapa de contractare.
  • Am propus modificarea formatului standard de certificat de atestare fiscala pentru a evidentia exact ce inseamna datorii la bugetul de stat. Foarte multe firme nu pot participa la licitatiile publice pentru fonduri europene pentru ca pe certificatul fiscal scrie ca au datorii la bugetul de stat, fara sa se mentioneze pe acel certificat de atestare fiscala ca si statul ii datoreaza firmei respective o suma mare sau foarte mare de bani, de cele mai multe ori, mult mai mare ca suma pe care firma o avea datorie la stat.
  • De aceea, am stabilit astazi, ca pana in 15 aprilie, sa existe un ordin al Ministrului de Finante, prin care sa se reglementeze acest certificat de atestare fiscala, astfel incat sa nu se considere ca o firma are datorie la bugetul de stat daca, prin compensarea a ceea ce are de dat cu ceea ce are de luat nu-i iese un bilant negativ.
  • In contextul crizei, putine firme au de incasat de la stat, putine firme au de platit la stat si sunt firme, de cele mai multe ori, cu capacitate si importante pe piata achizitiilor publice, care nu pot participa la proiecte cu fonduri UE din cauza acestui mecanism birocratic pe care vi l-am mentionat.
  • De asemenea, am dispus sa se accepte la depunerea proiectelor si a celor de finantare copii, in locul originalelor, conforme sub semnatura cu originalul. Astfel, daca proiectul este aprobat, sa vii dupa aceea cu toate documentele in original.
  • Este o procedura extrem de greoaie, de cele mai multe ori, sa vii cu tot felul de documente legalizate.