Delegatul Patriarhiei Romane pentru intalnirea online cu cititorii HotNews.ro a fost preotul George Istodor, conferentiar universitar la Facultatea de Teologie din Constanta si doctor in teologie din 2005. El a raspuns intrebarilor formulate de cititori pe teme precum prostitutia si incestul - nepedepsite de viitorul Cod penal, si introducerea pasapoartelor biometrice. George Istodor este preot la parohia Sfanta Treime-Tei din Bucuresti si este specialist in misiunea Bisericii si in fenomenul sectar.

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Viitorul Cod penal, in forma in care este el redactat si in care va fi adoptat de Parlament sau asumat prin raspunderea Guvernului, nu mai pedepseste incestul si prostitutia, asa cum sunt acestea pedepsite in actualul cod. Astfel, actele sexuale dintre doua persoane inrudite direct, cu varste de peste 18 ani si infaptuite prin consimtamantul amandurora nu mai sunt considerate infractiuni. Totodata, potrivit prevederilor noului proiect, prostitutia poate fi practicata de femei ca mijloc de subzistenta in cazul in care acestea nu sunt constranse. Conform proiectului pentru noul Cod penal, publicat pe site-ul Ministerului Justitiei, articolele 203 si 328 din Codul penal aflat in vigoare, referitoare la incest si la prostitutie, nu se vor regasi in viitorul act normativ juridic.
  • Inceputul acestui an a fost marcat de o disputa in primul rand la nivelul laicilor si clericilor ortodocsi dar nu numai pe tema introducerii pasapoartelor biometrice. Totul a inceput de la o scrisoare deschisa din 14 ianuarie adresata de parintele Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda, publicata in presa centrala, urmata de aparitia mai multor opinii pro si contra. Biserica Ortodoxa nu a luat imediat o pozitie in aceasta privinta iar ulterior, dupa ce controversa publica a luat amploare (inclusiv prin organizarea unui miting de protest in fata Patriarhiei), a anuntat ca nu este impotriva acestor pasapoarte. Sfantul Sinod a cerut insa statului roman sa permita persoanelor care, din motive religioase, nu doresc pasapoarte electronice, sa obtina pasapoarte temporare, fara date biometrice, care sa le permita calatoria in afara Uniunii Europene pe o perioada de sase luni.

Nota redactiei:Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.