Liderul suprem iranian, ayatolahul Ali Khamenei, a declarat ca nu vede nicio schimbare in atitudinea Statelor Unite fata de Iran, ca raspuns la discursul presedintelui Barack Obama care a oferit "un nou inceput" in relatiile dintre cele doua tari, relateaza BBC. Oficialul iranian a adugat insa ca tara sa este hotarata sa se schimbe, daca Obama va modifica atitudinea americana fata de Iran.

"Nu avem niciun fel de experienta cu noul guvern american si noul presedinte. Ii vom observa si vom judeca dupa aceea", a declarat ayatolahul.

"Care este schimbarea in politica voastra? Ati inlaturat sanctiunile? Ati incetat sa sprijiniti regimul sionist? Spuneti-ne unde v-ati schimbat. Schimbarea facuta doar in declaratii nu este suficienta", a afirmat liderul suprem iranian, intr-un interviu acordat televiziunii de stat de la Teheran.

Oferta lui Obama

Intr-un declaratie video facuta joi, presedintele american a oferit Iranului "un nou inceput" in relatiile dintre cele doua state. Liderul de la Casa Alba a afirmat ca urmareste sa aiba cu Iranul o relatie "onesta si bazata pe respectul reciproc”.

Mesajul video al presedintelui Obama a coincis cu sarbatorirea Anului Nou iranian. Discursul a fost distribuit catre media iraniana, cu subtitrare in farsi.

Analistii au afirmat ca discursul lui Obama marcheaza un nou moment din asa-numita “diplomatie YouTube” a presedintelui american, care recurge tot mai des la mesaje video pentru a-si exprima opiniile.

Barack Obama a anuntat, imediat dupa ce a preluat sefia Casei Albe, ca vrea sa creeze "in urmatoarele luni" "deschideri" intre America si Iran care sa permita celor doua natiuni "sa se aseze la aceeasi masa, fata in fata".

"Cred ca exista posibilitatea, cel putin, a unei relatii de respect reciproc (...) acum este timpul ca Iranul sa dea semnalele care sa dovedeasca faptul ca vrea sa actioneze altfel", a spus Obama.

Cele doua tari au pareri contradictorii in mai multe dosare, dintre care cel mai delicat este programul nuclear al Teheranului.