Am gazduit pana acum trei articole scrise de Tihamér Czika, preluate de pe blogul Limba cailor. Sunt comentatori ai acestor posturi care vad acest demers ca fiind un soi de tradare a idealurilor nationale, o cedare la cererile minoritatii maghiare. O instigare la autonomia Tinutului Secuiesc sau chiar la independenta acestuia.

Idealurile nationale asa cum erau ele percepute la 1918 sunt depasite istoric. Incet, incet Uniunea Europeana o sa treaca peste idealurile nationale care o sa intre in desuetitudine. Asta indiferent daca e cinstit, corect sau oportun in perceptia noastra actuala sau personala. Faptul ca se intampla ceva care ne depaseste, ca persoane, nu inseamna ca negatia virulenta are efect. Ba dimpotriva. Ne aduce in ridicol cum a ajuns Vadim Tudor.

Romania si-a ales un drum, constienta sau manipulata, nu conteaza. O sa dispara granite, monede, legi nationale. Lumea o sa se dezintegreze in comunitati din ce in ce mai mici legate mai curand de obiceiuri sau interese economice locale decat de legi generale, cu raspandiri continentale sau globale sau interese conspirationiste cum place multora sa creada ca exista. Legile o sa fie respectate in masura in care autoritatile locale o sa fie capabile sa impuna respectarea lor.

Lumea se dezintegreaza in comunitati care o sa ajunga in situatia sa se autosustina, cat de mari sau mici o sa fie depinde de la caz la caz. Statul o sa ramana un schelet care o sa fie doar un simbol al unei epoci apuse. Care o sa se opuna altor state scheletice, fara putere de coordonare sau de proiecte majore. Dezintegrarea, fara pierderea de contact intre comunitati, e viitorul, o sa pastram un singur lucru, comunicarea digitala. N-o sa conteze nici cat negru sub unghie viitorul Tinutului Secuiesc. Sau cel al Olteniei. Sau Maramuresului. Daca nu traiesti in ele. Pentru ca n-avem resurse sa facem altfel.

Viitorul este al comunei. Orasele mari o sa dispara pentru ca nu se pot autosustine. Asta e viitorul. Agricultura, sursele de energie ecologice sunt scopurile viitorului. Totul o sa fie local, nici macar nu trebuie sa facem autostrazi, pentru ca n-o sa avem motiv sa le folosim. O sa traim ca in secolul XVII cu comunicarea secolului XXI. Criza pe care o traim este sfarsitul modului de viata consumerist.

Asta e un discurs despre unguri in masura in care este despre olteni. Cererile ungurilor, desi gresit motivate, au substanta in viitorul care ne asteapta.

O cerere corecta motivata gresit. Toti o sa ajungem unguri.

Citeste si comenteaza pe Romania obiectiva.