Romania va decide, in perioada urmatoare, dupa incheierea negocierilor cu FMI, daca va apela sau nu la un imprumut international, a declarat vineri, la Bruxelles, presedintele Traian Basescu.

"Vom vedea ce rezulta din negocieri si cum putem sa acomodam interesele noastre cu interesele FMI si ale UE", a precizat Basescu.

El a aratat ca "va trebui sa avem foarte multa grija ca negocierile sa fie indreptate catre realizarea obiectivelor noastre: modernizarea statului, modernizarea sistemului de salarizare, a sistemului de acordare a pensiilor, modernizarea sistemului fiscal" si mai ales realizarea programului de convergenta, astfel incat in 2014 Romania sa adere la euro.

El a aratat ca "imprumutul a pornit pe un anume drum" iar "Romania si-a facut deschiderile catre UE si catre Fond".

"Daca vom angaja sau nu creditul vom decide in perioada urmatoare dupa ce se termina negocierile cu FMI", a continuat el, adaugand ca raportul Fondului a fost definitivat joi.

Urmatorul pas este discutarea, in guvern, a mandatului de negociere, in functie de proiectul de scrisoare a Fondului. Ulterior, Banca Nationala si Ministerul de Finante vor incepe negocierile.

Traian Basescu a subliniat ca nu Romania se confrunta cu dificultati de lichiditate, in conditiile in care datoria aferenta acestui an este de 1,6 miliarde euro.

"Problema noastra este datoria privata", a spus el, adaugand ca "deficitul va fi mai mare de 2%, probabil 3%".

Pe de alta parte, seful statului a precizat ca un eventual imprumut extern nu este destinat acoperirii datoriilor firmelor private, ci are ca scop evitarea atragerii tuturor lichiditatilor de pe piata de catre Ministerul de Finante.

"Probabil se vor lua bani de la FMI pentru consolidarea rezervei valutare si de la CE pentru ca dl. Pogea sa nu mai ia toti banii de pe piata, astfel incat firmele sa fie obligate sa ia bani cu dobanzi foarte mari sau pur si simplu sa nu ii mai gaseasca pe piata".