La finalul Consiliului European de primavara, Traian Basescu a anuntat ca in declaratia finala s-a stipulat ca "Bancile subsidiare sa nu aiba activitatea restrictionata de bancile-mama". Presedintele Basescu a recunoscut ca "Romania ar fi vrut o formulare mult mai puternica, dar asa s-a negociat". Precizarea legata de activitatile bancilor este de maxima importanta pentru Romania, dat fiind ca de comportamentul bancilor depinde eficacitatea imprumutului FMI.

De ce este importanta pentru Romania aceasta prevedere:

- Cea mai mare parte a imprumutului FMI va merge la Banca Nationala a Romaniei, care - mai mult ca sigur - va scadea nivelul Rezervelor Minime Obligatorii pentru banci. Ca atare, bancile vor avea mai multe lichiditati la dispozitie, lichiditati pe care statul le vrea injectate in creditare, absolut necesara pentru relansarea economiei. Statul nu poate forta legal bancile sa foloseasca excesul de lichiditate pentru creditare, si exista temeri ca bancile din Romania ar putea trimite banii catre bancile-mama din strainatate. Dupa cum a explicat si Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen, Romania nu poate forta bancile sa utilizeze banii pentru creditare, o sansa fiind impunerea la nivelul UE a unor restrictii in acest sens. Romania a incercat la acest Consiliu European sa-si impuna cererea, dar, dupa cum a spus presedintele Basescu, in concluziile finale ale Consiliului a fost prinsa o forma mai putin restrictiva pentru banci.

Cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

  • S-a stabilit finantarea pentru proiectul Nabucco.
  • Tot UE va realiza finantarea interconexiunii intre Romania si Ungaria pentru transportul de gaze.
  • S-au luat toate masurile ca o noua criza a gazelor sa nu mai aiba loc, ca ceea ce s-a intamplat in aceasta iarna sa nu se mai intample, si tarile care au resurse sa le ajute pe cele care nu au.

Criza financiara

  • Plecand de la experienta noastra, am sustinut extrem de ferm ca, pana nu se vor curata bancile de creditele toxice, neperformante, injectiile cu bani in sistemul bancar nu reprezinta cel mai eficient lucru.
  • UE isi exprima intentia de a sprijini orice stat al Uniunii aflat la nevoie si astfel s-a hotarat suplimentarea fondului de ajutor cu 25 de miliarde de euro si marirea capitalului de ajutor pentru FMI la 75 de miliarde de euro.
  • Supravegherea sistemului financiar mondial, inclusiv a agentiilor de rating, pentru a se vedea daca nu exista conflicte de interese.

Sectorul bancar

  • S-a stipulat ca bancile subsidiare sa nu aiba activitatea restrictionata de bancile-mama. Noi am fi vrut o formulare mult mai puternica, dar asa s-a negociat.
  • Sprijinul acordat bancilor-mama nu ar trebui sa impune restrictii subsidiarelor lor din tarile UE.

* Citeste si declaratiile unui oficial Raiffeisen despre comportamentul bancilor

Ce s-a mai decis la Consiliul European de primavara:

- Proiectul gazoductului Nabucco a fost confirmat de liderii europeni. Alexandr Vondra, vicepremierul ceh pentru afaceri europene, a spus ca Nabucco este chiar primul proiect pe lista celor care vor fi finantate in cadrul pachetului de 5 miliarde. Gazoductul va primi 200 de milioane de euro, conform acordului la care au ajuns sefii de stat si de guvern cu putin timp inaintea inceperii lucrarilor Consiliului. Potrivit lui Vondra, inclusiv Germania a fost de acord cu mentionarea numelui proiectului.

- Printre concluziile concrete ale intalnirii de la Bruxelles se numara aprobarea pentru cele 5 miliarde dedicate energiei si internetului de mare viteza, dublarea cadrului de garantare dedicat tarilor din afara zonei euro care au probleme cu deficitul bugetar (de la 25 la 50 de miliarde de euro) si aprobarea a 75 de miliarde de euro etichetati ca "imprumut voluntar pentru FMI."

- Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a tinut sa clarifice ca pragul cadrului de garantare a fost dublat de la 25 la 50 de miliarde de euro, in ciuda faptului ca nu au fost primite cereri suplimentare. Aratand ca si cererea de ajutor financiar a Romaniei este acoperita de pragul de 25 de miliarde, Barroso a spus: "Am vrut sa aratam ca am fi pregatiti sa raspundem si altor cereri."

Citeste mai multe si comenteaza pe Euractiv.ro