Cu doua luni inaintea vizitei Papei Benedict in Israel, rabinul Shmuel Rabinovitch ii cere Suveranului Pontif sa vina fara cruce in vizita la Zidul Plangerii, cel mai venerat loc al iudaismului, informeaza Jerusalem Post.

Asteptat la Ierusalim pe 12 mai, Papa Benedict al XVI-lea poarta cruce in toate aparitiile publice. Rabinul Shmuel Rabinovitch considera insa ca la Zidul Plangerii nu trebuie permis accesul cu insemne religioase, fie ele crestine, iudaice, musulmane samd.

Wadie Abunassar, purtatorul de cuvant ce are in grija vizita Papei, a replicat ca acesta nu va renunta la insemnul crestin. "Nu mi-l pot imagina pe Sfantul Parinte dandu-si jos crucea", a spus Abunassar.

Jerusalem Post mentioneaza ca Papa Ioan Paul al II-lea a fost lasat sa poarte crucea in timpul vizitei sale din 2000 pe Pamantul Sfant.

In 2007, Rabinovitch a interzis accesul unui grup de episcopi condus de arhiepiscopul Vienei, Christoph Schonborn, dupa ce acestia au refuzat sa renunte sau sa isi ascunda crucile. La vremea respectiva, rabinul a declarat presei ca crucile sunt simboluri care jignesc sentimentele evreilor.

Incidentul s-a repetat in 2008, cand unor prelati irlandezi catolici si protestanti nu li s-a permis sa viziteze Zidul, din acelasi motiv.

Rabinovitch mai are un motiv de suparare: masurile de securitate speciale pentru vizita Papei. Autoritatile intentioneaza sa restrictioneze accesul catre Zidul Plangerii timp de cateva ore, inaintea si in timpul vizitei. "Timp de 42 de ani, nimeni nu a fost impiedicat sa se roage aici si, cu voia Domnului, nici nu va fi. Trebuie gasit un compromis in care Papa sa beneficieze de siguranta fara a restrictiona dreptul de a se ruga al oamenilor. Zidul Plangerii apartine tuturor", a declarat rabinul.

Un inalt oficial al Bisericii Catolice a explicat ca aranjamentele speciale de securitate tin strict de afacerile interne ale Israelului si nu au nimic de a face cu chestiunile religioase.

Evreii nu aveau voie sa se roage la Zidul Plangerii inainte de 1967, cand zona se afla sub ocupatia Iordaniei. Odata cu Razboiul de Sase Zile, cand Israelul a ocupat Ierusalimul de est, rugaciunea la locul sacru a fost permisa tuturor credintelor.