Federatia Sindicatelor din Administratia Publica PUBLISIND si Blocul National Sindical (BNS) ameninta cu proteste de strada daca Ministerul Muncii nu elimina din proiectul de ordonanta de urgenta privind salarizarea articolul care da posibilitatea ordonatorilor principali de credite sa anuleze drepturile si sporurile salariale ale angajatilor.

Sindicalistii acuza Art. 20 al proiectului de OUG care prevede, la alin. (2) ca, "in cazul in care prevederile prezentei ordonante de urgenta nu sunt suficiente pentru incadrarea in limitele de cheltuieli cu personalul, aprobate, fiecare ordonator principal de credite are obligatia ca in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta sa ia toate masurile necesare pentru incadrarea in limita cheltuielilor de personal aprobate in conditiile legii".

"Articolul 20 creeaza un spor de autoritate, lasand mana libera ordonatorilor sa disponibilizeze salariati sau sa ignore total chiar drepturile care vor fi modificate prin aceasta ordonanta. Acest lucru se intampla, in prezent, si in cazul orelor suplimentare pentru care nu au fost prevazute fonduri, dar a caror plata nu a putut fi interzisa prin ordonanta, atat timp cat dreptul este instituit de Codul Muncii. Insa, fara bani in bugete, dreptul tot nu se acorda. Ramane calea procesuala sau speranta fragila a unor rectificari favorabile”, a declarat presedinele PUBLISIND, Stefan Teoroc.

In urma discutiilor care au avut loc luni, la sediul MMFPS, reprezentantii sindicatelor au solicitat ministerului sa renunte la art. 20 din proiectul de OUG privind salarizarea in sistemul bugetar.

In replica, ministrul Muncii, Marian Sarbu, i-a intrebat pe sindicalisti daca sunt dispusi sa renunte la salariul de merit, fondul de premiere si indemnizatiile de conducere (art. 6, 7 si 11 din proiect), sau sa accepte o rediscutare a modalitatilor de acordare.

"In acest sens, Blocul National Sindical (BNS) si PUBLISIND iau in calcul, la urmatoarea intrevedere cu reprezentantii MMFPS, programata luni, 23 martie, eventuala modificare a criteriilor/procentelor de acordare a drepturilor prevazute de articolele 6, 7 si 11", precizeaza PUBLISIND, intr-un comunicat de presa.

BNS si PUBLISIND avertizeaza insa ca vor organiza "actiuni specifice in cazul in care se insista pe suprimarea drepturilor respective".

In urma negocierilor de luni, Ministerul Muncii a renuntat la intentia de a introduce proiectul pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de miercuri, 18 martie.

Urmatoarea runda de negocieri va avea loc in data de 23 martie 2009.