Partea romana nu a avut si nu are intentia de a restrictiona vizitele private in Romania ale oficialilor ungari, respectand intru totul dreptul la libera circulatie. Dar modul de anuntare si de organizare a vizitelor private trebuie sa respecte legislatia si cutuma diplomatica, informeaza MAE intr-un comunicat.

Precizarile au fost facute in cadrul unei intalniri desfasurate marti, la Bucuresti, intre secretarul de stat MAE Bogdan Mazuru si Oskar Fuzes, ambasadorul Republicii Ungare in Romania.

MAE precizeaza ca partea ungara a transmis, cu acest prilej, o nota verbala, prin care solicita clarificari privind pozitia autoritatilor romane fata de vizita privata in Romania a presedintelui Ungariei, Laszlo Solyom.

Mazuru a subliniat faptul ca "relatiile de parteneriat strategic dintre Romania si Republica Ungara implica incredere reciproca si coordonare permanenta. Partea romana nu a avut si nu are intentia de a restrictiona vizitele private in Romania ale oficialilor ungari, respectand intru totul dreptul la libera circulatie, insa modul de anuntare si de organizare a vizitelor private trebuie sa respecte legislatia si cutuma diplomatica".

MAE sustine, de asemenea, ca "documentele diplomatice si declaratiile publice trebuie sa respecte denumirile oficiale ale autoritatilor si unitatilor administrativ-teritoriale, neputandu-se accepta erori, aproximari sau informatii interpretabile".

In plus, modul in care se manifesta, cu titlu privat, pe teritoriul Romaniei, oficiali ai statelor partenere porneste de la premisa respectarii Constitutiei Romaniei. In mod similar, si oficialii romani care fac vizite private in strainatate respecta Constitutia si legislatia statelor de destinatie, precizeaza Ministerul de Externe de la Bucuresti.

Vizita controversata

Intalnirea de marti a venit la cateva zile dupa ce presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, a afirmat ca neacordarea autorizatiei de zbor de catre autoritatile romane este "un gest curios, inamical si neprietenos".

Autoritatea Aeronautica Romana a retras vineri autorizatia de aterizare a aeronavei prezidentiale ungare la Targu Mures. Seful statului maghiar a participat in weekend la festivitati dedicate Revolutiei din 1848.

Anterior, Ministerul roman de Externe si-a exprimat temerile legate de vizita din 15 martie a presedintelui ungar in Tinutul Secuiesc printr-o nota verbala.