Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman de Politici Europene, a discutat online cu cititorii EurActiv.ro despre primul studiu cu recomandari in vederea unor euroalegeri "cu adevarat democratice". Sistemul de vot ar trebui schimbat, pentru ca romanii sa poata alege intre candidatii aceluiasi partid, iar candidatii ar trebui sa semneze un angajament ca nu vor parasi Parlamentul European pana la finalul mandatului.

Rezumatul intalnirii

  • Criza economica pare a favoriza stanga
  • Romania e parte dintr-un tablou mai mare, si e o parte importanta pentru ca sintem o tara mare.
  • Insist sa schimbam regulile, sa schimbam sistemul. O lista cu Alina Mungiu-Pippidi si Monica Macovei si Elena Basescu nu spune nimic.
  • Trebuie oameni care sa stea in Parlamentul European si sa stie ce vor.
  • Sistemul meu ar da sanse acelor candidati care au ceva de spus relevant pentru publicul interesat.
  • Deocamdata sistemul de liste inchise e suspect, iar pentru Elena Basescu e catastrofal - toata lumea o suspecteaza ca partidul dominat de tatal sau pune publicul in fata faptului implinit.
  • A spune ca listele inchise favorizeaza femeile si trebuie sa le mentinem din acest motiv e ca si cum ai sustine ca Marea Adunare Nationala era mai buna decit parlamentul actual, pentru ca aveau cote de reprezentare.
  • Nu e nevoie de o schimbare a tratatelor, pur si simplu se poate face la nivel politic. Iar curentul politic care cistiga cele mai multe voturi in PE ar spune sefilor de state: asta este candidatul nostru. Daca nu il propuneti pe el, Parlamentul va respinge orice alta propunere.
  • Am identificat citeva teme care sint proprii Romaniei si pe care le putem si am inceput deja sa la punem pe agenda de la Bruxelles: romii ca minoritate europeana (am reusit sa punem tema pe agenda, alaturi de alte state, dar nu sa si comunitarizam politica), Republica Moldova si apropierea ei de UE, poate situatia la Marea Neagra.
  • Dreapta noastra e mai degraba protectionista si pro-interventia statului.

Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) a lansat duminica, 15 martie, un prim studiu cu recomandari in vederea unor euroalegeri "cu adevarat democratice". Sistemul de vot ar trebui schimbat, pentru ca romanii sa poata alege intre candidatii aceluiasi partid, iar candidatii ar trebui sa semneze un angajament ca nu vor parasi Parlamentul European pana la finalul mandatului - sunt principalele recomandari formulate de Centrul Roman de Politici Europene, in studiul citat.

Mai multe informatii despre CRPE si despre Cristian Ghinea pot fi gasite aici.