Sistemul de vot ar trebui schimbat, pentru ca romanii sa poata alege intre candidatii aceluiasi partid, iar candidatii ar trebui sa semneze un angajament ca nu vor parasi Parlamentul European pana la finalul mandatului - sunt principalele recomandari formulate de Centrul Roman de Politici Europene, in cadrul unui studiu publicat duminica, 15 martie.

Motivele formularii acestor recomandari, de catre CRPE:

  • "Romanii sunt chemati in iunie sa voteze dupa un sistem de vot cu liste inchise, adica exact metoda la care am renuntat acum cateva luni in alegerea Parlamentului national. Dar nu trebuie in mod necesar sa fie asa, nu este o cerinta europeana cum spun anumite voci publice."
  • Conform datelor prezentate de CRPE in studiul atasat, 18 tari din cele 27 ale UE permit alegatorilor sa aleaga intre candidati individuali sau sa schimbe ordinea pe listele de partid. Recentele scandaluri privind intocmirea listelor la PDL, dar si framantarile din PNL si PSD ar arata altfel daca publicul ar putea alege intre candidati, nu doar sa accepte sau nu lista facuta de partide.
  • In al doilea rand, CRPE prezinta date care arata ca Europei in ce priveste numarul de euro-parlamentari care renunta laRomania este campioana mandat. 25% dintre cei alesi in 2007 au renuntat la mandat in doar doi ani trecuti din 2007. Spre comparatie, media pe toata UE este de 13%, pentru cinci ani de mandat (ultimele alegeri au avut loc in 2004, cu exceptia Romaniei si Bulgariei). Vedeti in studiul atasat situatia pe fiecare tara in parte.

Alte recomandari din partea CRPE: organizarea de alegeri la nivel regional, organizarea de alegeri preliminare pentru desemnarea candidatilor, nesuprapunerea scrutinului european cu alte forme de consultare electorala interne.

De asemenea, studiul citat prezinta un exemplu: dezbaterea din 2006, cand Vasile Puscas a propus adoptarea sistemului pe care il sustinem astazi.

Raportul este realizat de Cristian Ghinea, director al Centrului Roman de Politici Europene, cu contributia Marinei Popescu, expert afiliat si a lui Florin Poenaru, asistent cercetare.

Ce este CRPE?

Centrul Roman de Politici Europene a fost infiintat in 2009 de un grup de experti, avand ca obiectiv afirmarea unui rol mai pregnant al Romaniei in Europa, prin furnizarea de expertiza de politici publice. Misiunea CRPE este promovarea Romaniei drept un actor coerent si influent in stabilirea agendei publice si in formularea de politici in cadrul UE, si continuarea procesului de europenizare a Romaniei, prin buna guvernare, expertiza si

dezbateri publice informate. Acest raport este primul lansat public de catre Centru.

Mai multe informatii, precum si studiul CRPE integral pot fi gasite aici.