Cu acordul autorului, Tihamer Czika, am preluat de pe blogul Limba Cailor un articol aparut prima oara in Romania, Libera in viitor. E un articol lung pe care sunt onorat sa-l gazduiesc. Nu sunt de acord cu toate asertiunile dar cred ca este absolut necesara o cultura a dialogului civilizat, scrie Dan Selaru, pe blogul lui.

Prejudecatile maghiarofobe si adevarul despre ele (I)

Scriind online de mai mult de doi ani pe teme interetnice, am avut parte de sute de discutii romano-maghiare foarte interesante. Unele au avut sens, altele parca au pornit din start cu piciorul stang. Dar nu cred ca a fost vreuna in care nu au aparut interlocutori care au venit cu aceleasi argumente anti-maghiare arhicunoscute si arhifolosite, care nu prea au acoperire in realitate.

Majoritatea lor sunt prejudecati nascute in constiinta romaneasca in perioada tulbure a anilor ‘90. In acest articol nu imi propun sa le cataloghez pe toate.

Nu ma ocup acum de cele legate de istorie. Istorie obiectiva nu exista de nicio parte. In general cred ca discutiile despre istorie sunt total contraproductive, atata timp cand suntem crescuti cu manuale total paralele.

Cred insa ca a explica prejudecati despre prezent si viitor ar fi necesar si binevenit. In continuare o sa incerc sa arat adevarul aflat in spatele celor mai folosite 12 argumente, lozinci anti-maghiare din Romania. In articolul de azi o sa discut un numar de 6, urmand sa inchei materialul saptamana viitoare, cu alte 6.

1. Ungurii vor sa ne ia Ardealul

Acuzatia clasica, probabil cea mai folosita, cea care vine aproape ca un reflex cand se vorbeste despre maghiari.

In primul rand cu privire la Ungaria ca stat trebuie stiut ca acesta nu si-a manifestat oficial niciodata interesul, nici politic, nici juridic pentru re-anexarea Transilvaniei dupa anul 1947. In acel an, prin semnarea tratatelor de la Paris care au incheiat al II-lea Razboi Mondial statul ungar a recunoscut granitele actuale fara rezerve. Acest lucru a fost repetat mai recent si in textul tratatului bilateral romano-maghiar semnat in 1996.

Nu exista in momentul de fata nici un partid parlamentar in Ungaria care ar revendica Transilvania, sau alte teritorii pierdute in folosul tarilor vecine. Ungaria fiind membru NATO si UE impreuna cu majoritatea tarilor vecine, nici nu si-ar putea permite enuntarea unor revendicari teritoriale. (...)

In al treilea rand populatia actuala a Transilvaniei (impreuna cu Partium, Maramures si Banat) este pana la 74% romaneasca, maghiarii constituind numai 19,6%. Cu astfel de procente etnice, orice schimbare de suveranitate apartine domeniului science-fiction. (...)

2. Ungurii refuza sa vorbeasca romaneste

Sa fie clar: marea majoritate a maghiarilor din Romania vorbesc romaneste la un nivel satisfacator sau foarte bun. Nu am vazut inca o statistica clara in acest sens, dar dupa parerea mea cu cel putin 80% din maghiarii din tara noastra te poti intelege satisfacator sau foarte bine in limba romana.

Vorbind de ceilalti 20% trebuie stiut ca sunt comunitati, poate intregi microregiuni mai izolate in Tinutul Secuiesc si Partium, unde omul de rand are nevoie sa foloseasca limba romana rar, doar la scoala la ora de romana, sau la vreun oficiu judetean unde intalneste un functionar care nu vorbeste maghiara (desi probabil o intelege). (...)

Concluzionand: nu exista reavointa in neputinta ocazionala si regionala de a putea vorbi satisfacator romaneste. Problema este in educatie, o educatie in cazul careia din pacate mandria nationalista (”cum sa fie romana invatata ca limba straina in Romania?”) este mai importanta decat eficacitatea.

3. Ungurii sunt aroganti si ii privesc pe romani de sus.

Exista maghiari care sunt aroganti si ii privesc pe romani de sus, cum exista si romani care sunt aroganti si ii privesc pe maghiari de sus. Acesti oameni sunt insa in minoritate de ambele parti.

Nu se poate nega ca la unele grupuri de dreapta, sau de extrema dreapta idea practic nazista de superioritate a unei natiuni sau rase, exista inca si azi, ori recunoscuta fatis, ori doar in discutii private. Dar aceasta mentalitate desi exista la toate natiunile europene, este de obicei una izolata. Nu cred ca cei mai multi maghiari se uita de sus la romani, si nu cred de asemenea ca cei mai multi romani se uita de sus la maghiari. Comentari de genul 'tarani valahi necivilizati' sau 'mongoli necivilizati', 'noi eram la Roma pe cand voi mancati carnea de sub sea' sau 'Noi eram Vestul civilizat pe cand voi inca cutreierati muntii cu turmele de oi' sunt niste aberatii nationaliste ale unor oameni care isi revarsa toate frustrarile nationale in a huli pe celalalt.

4. UDMR e o organizatie extremista, episcopul Laszlo Tokes e un extremist

UDMR nu este o organizatie extremista. Pur si simplu nu este. Nu are mesaje sovine, anti-romanesti, sau anti-alte natiuni sau grupuri etnice, religioase, sexuale etc. Nu se pot identifica in mesajele UDMR instigari la violenta sau la razboi.

UDMR nu are nici in programul sau, nici in mesajele sale, vreo referire la o eventuala separare teritoriala a comunitatii maghiare, sau macar a Tinutului Secuiesc.

UDMR nu are aripa inarmata, nu are teroristi sau tabere de pregatire a lor. UDMR nu instiga la nerespectarea legilor, la revolta, nici macar la 'rezistenta pasiva' de tip Ghandi.

Citeste continuarea articolului si comenteaza pe Romania obiectiva.