Presedintele Laszlo Solyom a trecut in aceasta dimineata granita romano-ungara pe la punctul de trecerea frontierei de la Bors, dupa ce masinile care formau coloana sefului statului ungar au fost controlate aproape un sfert de ora de autoritatile romane.

Potrivit informatiilor agentiei MTI, citate de Rador, Politia de Frontiera romana a controlat in parte fiecare masina din convoi, inclusiv automobilul prezidential.

Vamesii au solicitat pentru control documentele de calatorie ale presedintelui Laszlo Solyom si ale fiecarui membru al suitei prezidentiale.

Presedintele Ungariei se indrepta, cu masina, spre Tinutul Secuiesc, unde, in cursul dupa-amiezii, va participa la inaugurarea unui monument de lemn sculptat.

Initial, presedintele ungar ar fi trebuit sa plece inspre Ardeal duminica, pentru a participa la amintita inaugurare, iar apoi la o manifestare festiva dedicata zilei de 15 martie, organizata la Miercurea Ciuc.

El ar fi trebuit sa calatoreasca cu avionul pana la Targu Mures, insa Autoritatea Aeronautica Romana a retras autorizatia de aterizare a aeronavei prezidentiale.

Anterior, Ministerul roman de Externe si-a exprimat temerile legate de vizita din 15 martie a presedintelui ungar in Tinutul Secuiesc printr-o nota verbala.

Din acest motiv, László Solyom si-a devansat programul vizitei pentru sambata si se va duce cu automobilul la manifestarea festiva, urmand sa se intoarca in aceeasi zi la Budapesta.