Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a spus membrilor Guvernului ca este necesara contractarea unei finantari externe "cu caracter preventiv", pentru asigurarea stabilitatii economice a tarii si protejarea intereselor economice ale populatiei, informeaza un comunicat al Executivului.

Guvernatorul BNR a participat, vineri, la prima reuniune a comitetului interministerial constituit pentru asigurarea finantarii interne si externe a Romaniei, organizata la Palatul Victoria.

"Guvernatorul bancii centrale a facut o prezentare a necesarului de finantare externa, a conditiilor, a costurilor, precum si a programului de masuri necesare in acest context. Guvernatorul Mugur Isarescu a subliniat necesitatea unei finantari externe cu caracter preventiv, pentru asigurarea stabilitatii economice a tarii si care sa asigure dezvoltarea economica, precum si protejarea intereselor economice ale populatiei", potrivit comunicatului remis vineri de Guvern la finalul intalnirii.

"De asemenea, in cadrul discutiilor s-a abordat si problema reluarii creditarii, prin corelarea politicilor fiscale ale Guvernului cu politicile monetare ale Bancii Nationale", se arata in comunicat.

Autoritatile romane vor continua discutiile cu Comisia Europeana, cu Banca Mondiala, cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si cu Fondul Monetar International, in vederea asigurarii finantarii externe a Romaniei.

Ministrii Cabinetului Boc, premierul si guvernatorul BNR au avut, vineri, la Palatul Victoria, prima reuniune a Comitetului interministerial pentru asigurarea finantarii interne si externe a Romaniei. Potrivit premierului Emil Boc, acest comitet infiintat miercuri prin hotarare de Guvern, va fi cel care va decide in privinta contractarii unui imprumut si a necesarului de finantare.

La intalnire au participat ministrii Finantelor, Comunicatiilor, Afacerilor Externe, Educatiei, Sanatatii, Agriculturii, Economiei, Internelor si Dezvoltarii Regionale.