Calatorii CFR vor avea posibilitatea, incepand de saptamana viitoare, de a-si rezerva pe internet locuri in trenurile care circula in tara, in schimbul a 3,5 lei pentru un loc, pe care ii vor achita in momentul in care isi cumpara legitimatiile de calatorie de la casele de bilete, se arata intr-un comunicat al CFR Calatori.

Potrivit comunicatului, incepand cu data de 16 martie, se activeaza Serviciul de Rezervare a Locurilor Online, pentru trenurile care circula in trafic intern, disponibil persoanelor fizice.

Rezervarea se poate face de catre orice persoana care intra pe site-ul http://www.cfr.ro/calatori/ si se inregistreaza ca utilizator al acestui serviciu. Pentru securitatea sistemului, dupa inregistrare, fiecare utilizator va trebui sa se prezinte la o casa de bilete CFR care emite electronic legitimatii de calatorie, in maxim 30 de zile, pentru activarea contului. Inregistrarea si activarea se fac o singura data pentru fiecare utilizator.

Costul operatiunii de rezervare a locurilor online este de 3,5 lei pentru rezervarea unui loc si de 5 lei pentru rezervarea mai multor locuri si se achita la cumpararea legitimatiilor de calatorie din unitatile CFR Calatori.

Astfel, o persoana poate face rezervari la maxim trei trenuri care circula in aceeasi zi, numarul locurilor dintr-o comanda nu poate depasi limita celor aflate intr-un compartiment pentru fiecare clasa de rezervare, pot fi date maxim sase comenzi intr-o zi, nu trebuie sa depaseasca numarul de 15 comenzi pentru care nu se cumpara legitimatii de calatorie intr-o luna, iar numarul de comenzi efectuate si anulate intr-o luna trebuie sa fie mai mic de 100.

In cazul atingerii sau depasirii acestor limite sistemul de rezervare on-line va refuza efectuarea altor comenzi, iar in unele cazuri va bloca definitiv contul utilizatorului.

Rezervarea locurilor se poate face pentru toate trenurile si toate clasele de rezervare ale CFR Calatori, cu maxim 30 de zile inainte de plecare si, cel mai tarziu, cu doua zile inainte de plecare.

Perioada de timp in care locurile rezervate ramane la dispozitia calatorului este de 9 zile calendaristice (calculate fara ziua de introducere a comenzii). Dupa rezervarea online, clientul trebuie sa se duca la casieriile CFR pentru a-si lua legitimatiile de calatorie, avand cu el tiparit formularul de rezervare, cel mai tarziu cu doua zile inainte de plecare.

Formularele de „comanda de rezervare online” nu se substituie legitimatiei de calatorie, mai precizeaza comunicatul.