Intarzierea cu care Ucraina a reactionat la expulzarea diplomatilor sai de la Bucuresti se poate explica prin "pista rusa", comenteaza marti publicatia Segodnia, in editia electronica, mentionand ca acestia ar fi fost mediatori in furnizarea de informatii secrete Rusiei, informeaza Mediafax.

Kievul a expulzat doi diplomati romani, dupa ce Bucurestiul a luat masuri similare in privinta atasatului militar Serghei Ilnitki si adjunctului acestuia.

Diplomatii ucraineni sunt implicati intr-un scandal de spionaj dupa arestarea, la Bucuresti, a subofiterului roman Floricel Achim si a complicelui sau, Petar Zikolov, banuiti de colectare de informatii legate de securitatea nationala si transmiterea acestora unei parti terte.

Informatiile secrete s-ar fi referit la instalatii militare, sisteme de comunicatii si echipamente militare.

Reactia oficialilor de la Kiev a fost destul de lenta, intervenind probabil dupa consultari la cel mai inalt nivel, scrie Segodnia. Surse apropiate Consiliului de Securitate Nationala si Aparare din Ucraina au insa propria versiune a acestui scandal. Conform acestora, diplomatii ucraineni ar fi fost doar mediatori in primirea si furnizarea de informatii secrete, in favoarea Rusiei.

"Nu exista secrete pentru noi in Romania, dar sunt multe lucruri interesante pentru rusi, in special informatii legate de NATO", a declarat o sursa pentru cotidianul citat.

Cu toate acestea, versiunea poate avea origine romana, avand in vedere faptul ca Romania incearca sa discrediteze Ucraina in ochii Europei deoarece vrea sa obtina o interdictie de navigare pe canalul Dunarea - Marea Neagra, mai comenteaza publicatia.