Seful comisiei Radei Supreme pentru integrare europeana, Boris Tarasiuk, a confirmat faptul ca Ucraina a expulzat diplomati militari romani drept raspuns la actiunile simimilare ale partii romane, informeaza publicatia online Korrespondent.net. Declaratia a fost facuta de Tarasiuk vineri seara, la postul de televiziune Kanal 5.

Potrivit spuselor sale, „este o practica a diplomatiei internationale foarte raspandita. Daca o tara declara niste diplomati persona non grata, cealalta parte raspunde reciproc, si nici un fel de explicatii nu se impun”.

Presa ucraineana a precizat, vineri, ca cei doi diplomati romani ce vor fi expulzati din Ucraina sunt atasatul militar de la Ambasada Romaniei la Kiev, Radu Filip, si secretarul II al Consulatului Romaniei din Cernauti, Iustinian Focsa.

Tarasiuk si-a exprimat, de asemenea, speranta ca ambele parti vor da dovada de suficienta intelepciune si responsabilitate politica pentru a pune punct aici acestei povesti. In plus, Tarasiuk este de parere ca raspunsul partii ucrainene a fost absolut adecvat. „Nu trebuie sa permitem nimani, nici unui partener international, sa intineze bunul prestigiu al Ucrainei si sa atenteze la interesele noastre nationale”, a declarat Tarasiuk.

Analizand motivele aparitiei acestei situatii, Tarasiuk a subliniat ca Romania este un „partener specific al Ucrainei”. In special, a spus el, intre cele doua tari a existat un conflict de durata in jurul platoului continental din Marea Neagra, in plus, politicienii Romaniei au iesit deseori cu declaratii privind pretentii teritorile fata de Ucraina. De asemenea, a adaugat Tarasiuk, „a fost vorba inclusiv de vizita presedintelui Romaniei in Ucraina. Avand in vedere ca partea romana nu a fost de acord ca vizita sa fie echilibrata, a decis, se pare, sa raspunda in acest mod”, a mentionat Tarasiuk.

Tarasiuk: Decizia referitoare la Insula Serpilor a fost una de compromis

In alta ordine de idei, intr-un interviu acordat cotidianul electronic Glavred, Boris Tarasiuk a afirmat ca decizia Curtii de justitie de la Haga referitoare la Insula Serpilor a fost una de compromis. „Nu se poate spune ca cineva a pierdut sau a castigat, in conditiile in care hotararea a fost votata de toti cei 16 judecatori ai Curtii internationale.... La fel, cei care vorbesc de cedare de teritorii ale Ucrainei sunt pur si simplu lipsiti de respect: judecand niste profesionsti, sunt manati de motivatii politice”. Potrivit afirmatiilorale, Ucraina a obtinut zacamite care includ cantitati confirmate de gaze de zece ori mai mari decat Romania.

Ucraina, acuzata si in alte cazuri de spionaj

Saptamanalul Zerkalo Nedeli scrie in numarul sau de sambata ca expulzarea celor doi atasati militari ai Ucrainei din Romania nu este primul caz cand diplomati ucraineni sunt acuzati de spionaj. Pur si simplu, anterior, astfel de cazuri nu erau facute publice.

Citand surse proprii ale Directiei centrale de spionaj din cadrul Ministerului ucrainean al apararii, pubilcatia afirma ca este deja al patrulea caz de acest gen, diplomati ucraineni fiind expulzati din Canada, Rusia si Georgia. Nu a fost facut public nici macar incidentul din Georgia, unde autoritatile locale, cu cateva zile inainte de izbucnirea conflictului georgiano-rus din august 2008, l-au acuzat pe atasatul militar al Ucrainei de strangere de informatii cu caracter militar pentru o terta parte.

Georgenii au banuit ca a fost un caz de spionaj in favoarea Rusiei, numai ca suspiciunile autoritatilor de la Tbilisi s-au dovedit eronate, estimeaza Zn. Ipoteza confirmata de simplul fapt ca principalul personaj al scandalului – colonelul N – lucreaza si in prezent la directia centrala de spionaj. Altfel spus, ancheta interna nu a confirmat ca respectivul ofiter ar lucra pentru altii.