Scoala Generala nr. 5 din Sibiu a fost renovata de parintii celor 600 de elevi care studiaza acolo. In decembrie 2008, acoperisul scolii a cedat iar apa s-a infiltrat in salile de clasa. Cornel Benchia, presedintele comitetului de parinti, a mobilizat parintii si a reusit sa stranga 15.000 de lei cu care a izolat acoperisul. Directorul scolii spune ca, desi nu li se cer bani pentru fondul scolii, parintii se ofera in permanenta sa ajute scoala.

“In decembrie, am constatat ca izolatiile au cedat. In vreo doua sali de clasa apa se infiltrase deja destul de tare, ba chiar, intr-una din sali, apa curgea pe pereti. Nu se mai puteau tine cursurile acolo. Era si un pericol, curgea apa pe prize”, povesteste Cornel Benchia. Presedintele comitetului de parinti a mobilizat intreaga scoala pentru a aduna banii necesari pentru reparatii.

“Era decembrie, dupa alegeri. Bugetul local nu era gata. Nici nu se stia ce fonduri o sa primeasca scoala. Am zis, hai sa nu asteptam pana primim bani si sa facem noi. Cine stie cat timp dura pana se aprobau banii si pana veneau muncitorii.

Copiii invatau prin alte clase cu schimbul; nu era in regula. Am mobilizat toti parintii, si pe cei care nu aveau copii in acele clase, si am strans 15.000 lei”, mai spune Benchia.

Cu banii stransi a fost realizata izolatia, astfel ca apa sa nu se mai infiltreze in salile de clasa. Dupa ce elevii au intrat in vacanta de sarbatori, au fost adusi muncitorii, care in trei zile au izolat cateva sute de metri patrati de acoperis.

Tot parintii elevilor au renovat si o alta parte a scolii si au contribuit la introducerea uniformelor in scoala. “Tot cu parintii am mai renovat si laboratorul de fizica si holul care duce acolo”, spune Cornel Benchia. Cat despre motivatie si rasplata, acesta spune ca principalul motiv este reprezentat de copiii care invata la Scoala Generala nr. 5. “Nu stiu cum este la alte scoli. Aici, la noi, parintii se implica pentru ca doresc ca totul sa fie frumos pentru copiii lor. Nu putem astepta la nesfarsit dupa ajutoare de la stat, desi asa ar fi normal”, spune Benchia.

"Multa lume asteapta ca totul sa vina de la stat"

Directorul Scolii Generale Nr. 5, Nicolae Salade, spune ca este ajutat in permanenta de parinti. “Stiti, noi nu cerem parintilor bani pentru fondul scolii sau fondul clasei. Dar mereu parintii vin si fac diverse lucrari pentru ca elevii sa invete in conditiile cele mai bune”, declara directorul Salade. El a mai povestit ca parintii celor peste 600 de elevi au contribuit cu bani la renovarea mobilierului scolar si la alte lucrari.

“Normal era ca acestea sa fie facute din banii statului dar, dupa cum stiti, acum nu sunt bani. Asa ca parintii se ofera ei sa contribuie. Noi mai facem una alta din veniturile extrabugetare obtinute din inchirierea unor spatii, dar nu putem acoperi toate nevoile. Oricum e de apreciat, avand in vedere ca multa lume asteapta ca totul sa vina de la stat”

  • Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa semnaleze cazuri asemanatoare. Cele mai bune povesti vor deveni articole in campania "Cetateni care nu asteapta nimic de la stat"
  • Citeste si cazul localnicilor din Marginea, care au construit un pod intr-o zi si cazul unui director de scoala din Tatarusi, care a construit un WC cu banii parintilor

Multumim cititorului Johnny care ne-a semnalat cazul de la Sibiu.