Presedintele Traian Basescu va aborda, in discursul pe care il va rosti, luni, in Parlament, posibilitatea angajarii de catre Romania a unui credit extern pentru perioada de criza, seful statului aratand ca nu poti sa impui vremuri de austeritate daca populatia si Parlamentul refuza, potrivit Mediafax.

Seful statului s-a intalnit, joi seara, in cursul vizitei oficiale in Polonia, la sediul ambasadei Romaniei din Varsovia, cu un grup de reprezentanti ai comunitatii romanesti. In discursul rostit cu acest prilej, el a mentionat ca in mesajul pe care il va prezenta, luni, in Parlament, va aborda posibilitatea angajarii de catre Romania a unui imprumut extern.

"Va fi o optiune a Parlamentului, a romanilor, daca ne punem o centura de siguranta sau vom incerca sa ne incadram in resursele pe care le avem. (...) Eu, in acest sens, ma voi adresa Parlamentului, luni. Sper sa desprindem o abordare atat a Parlamentului, cat si a populatiei, pentru ca nu poti sa impui vremuri de austeritate daca populatia refuza, daca Parlamentul refuza", a spus Basescu.

El a subliniat ca, in functie de decizia Parlamentului si a populatiei, exista si posibilitatea limitarii la resursele existente, care vor trebui cheltuite chibzuit.

"Vom putea sa trecem decent perioada de criza, daca asa vom decide", a subliniat Basescu.

El a participat, tot joi, la un forum economic desfasurat la Varsovia, unde a spus ca Romania ia in calcul posibilitatea unui credit extern de rezerva, pentru cazul in care situatia economica s-ar deteriora mai mult decat este prevazut, mentionand insa ca, deocamdata, nu s-a luat nici o decizie.

"Va trebui sa vedem daca ne asiguram cumva - nu a fost luata o decizie - daca ne asiguram printr-un credit extern pe care sa-l tinem in rezerva, in cazul in care situatia economica s-ar deteriora mai mult decat este prevazut. Ne gandim la varianta unei centuri de siguranta daca situatia ar scapa de sub control", a spus Basescu.

Seful statului a mentionat ca este posibil ca situatia economica sa se deterioreze si mai mult in tarile europene in care Romania exporta.

Pe de alta parte, el s-a aratat optimist in legatura cu situatia economica a Romaniei, mentionand ca este de parere ca se va inregistra, in 2009, o crestere economica, chiar daca redusa.