Zvonurile privind reducerea orelor de sport si limbi straine in licee suscita zilele acestea interesul elevilor si parintilor. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a sustinut o conferinta de presa pe aceasta tema.

Iata cele mai importante declaratii ale ministrului:

  • Dupa opinia mea, modificarile numarului de ore nu a fost bine gestionat de noi, din punct de vedere al comunicarii.
  • Dorim sa recentram orele pe competente, insa nu am finalizat inca acest obiectiv.
  • In tot sistemul se desfasoara mobilitatea si transferurile de cadre didactice si era important sa trimitem de acum numarul de ore din curriculum pentru anul viitor.
  • Ne-am angajat sa descarcam putin programul scolar, si de aceea am redus numarul de ore la 30 pe saptamana.
  • Numarul de ore pe saptamana in invatamantul superior este de maximum 28, iar in cel liceal merg si pana la 38 de ore, in liceele vocationale.
  • Vrem sa punem mai mult accent pe pregatirea individuala si sa nu il supraincarcam pe elev.
  • S-a inteles ca am redus numarul orelor de sport, ceea ce este absolut incorect.
  • Vreau sa explic foarte clar cum am gandit orele de scoala.
  • Sunt foarte nemultumita de modul in care se desfasoara orele de sport in scolile noastre. Este greu sa facem selectii de performeri in loturile nationale. Nu cred ca mai putem continua asa orele de educatie fizica si activitatile din cluburile scolare.
  • Am hotarat astfel: in trunchiul comun ramane o ora de educatie fizica si trec doua ore in activitatea extracuriculara, ore care se normeaza profesorilor de educatie fizica.
  • Vom cere prin fisa postului fiecarui profesor sa formeze echipe pe baza optiunilor elevilor, de handbal, fotbal, gimnastica etc.
  • Orele acestea sunt cuprinse in normele profesorilor, ii cointeresam sa faca aceste echipe in scoala.
  • Pe de o parte, este absolut necesar sa dezvoltam spiritul competitional al elevilor din liceele noastre.
  • Dezvoltarile sunt din ce in ce mai individuale, vrem ca elevii sa lucreze in echipa, sa manifeste toleranta, si asta se poate face prin activitatea sportiva.
  • La inceputul anului scolar, vom transmite metodologia.
  • Lasam profesorilor sa aleaga calea educativa.
  • Vrem sa reintroducem competitiile sportive scolare si cele intre cluburile scolare. Cred ca acestea sunt absolut necesare pentru dezvoltarea laturii competitionale.
  • Dorim pentru fiecare club sportiv niste standarde de performanta.
  • Cred ca avem obligatia si prin scoala sa contribuim la revigorarea activitatilor sportive.
  • Numarul orelor nu s-a redus, ci dimpotriva, acum avem trei ore. Doua ore sunt alocate activitatilor pe formare de echipe.
  • Am vrut sa descongestionam elevul de a-si cara dupa el treningul la ore.
  • Cele doua ore de sport sunt incluse in activitatea extracurriculara a elevilor, dar sunt obligatorii pentru toti elevii.

Pana vineri, s-a vorbit despre faptul ca ministrul Andronescu se gandea sa taie una dintre cele doua ore de sport obligatorii saptamanale, plus o ora din cea de-a doua limba straina predata, in ideea de a usura viata liceenilor, de la 32-37 de ore pe saptamana, la circa 30. Alte discipline precum religia, muzica sau desenul scapa de restructurare.

Ministerul Tineretului si Sportului: Decizia nu este definitiva. Dorim trei ore de educatie fizica in unitatile scolare

Vineri, inainte de conferinta Ecaterinei Andronescu, ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, a declarat ca decizia nu este definitiva. "Sunt convinsa ca aceasta decizie nu este una definitiva. Ne consultam cu doamna ministru Ecaterina Andronescu, dar a fost o situatie nefericita, domnia sa fiind plecata din tara. Impreuna cu doamna ministru cred ca vom gasi o solutie pentru a avea trei ore de educatie fizica in unitatile scolare", a spus Ridzi.

Normele UE recomanda minimum trei ore de educatie fizica in scolile romanesti, in conditiile in care sedentarismul castiga tot mai mult teren. Tendinta catre obezitate nu este nici ea de neglijat.

"As vrea, in cazul in care ministrul Educatiei ar fi de acord, sa mergem in scoli sa explicam elevilor cat de important este sportul", a mai spus Ridzi. "Mai mult de 40% din populatia Romaniei este obeza si tendinta este in crestere. Nu putem sa nu tinem cont de aceste statistici. E mai usor sa previi decat sa tratezi. Ora de educatie fizica trebuie tratata cu aceeasi seriozitate ca si cea de matematica." Ministrul mai doreste un regim "special" al scutirilor medicale pentru educatie fizica.

Copiii au nevoie de miscare

Parintii nu sunt de acord cu masura ministerului. „Si asa elevii nu mai fac sport. Daca le mai ia si o ora de educatie fizica din cele doua pe care le au, atunci dezvoltarea si sanatatea lor vor avea de suferit. Copiii au nevoie de miscare. Nu poti sa-i tii cu orele in fata televizorului sau a calculatorului. E nesanatos. O sa aiba de suferit o intreaga generatie daca se va aplica aceasta masura”, a declarat joi pentru Adevarul Doina Breahna, parinte de la Federatia Nationala de Parinti din Romania.

Mult si prost, in loc de putin si bun

De cealalta parte, se subliniaza importanta timpului liber de care ar trebui sa beneficieze elevii: „Numarul de ore pe care le petrece un elev la scoala ar trebui sa fie de maximum 25 intr-o saptamana. In acest fel i-ar ramane suficient timp si pentru a face miscare, si pentru a-si face temele. Dar la noi se merge in continuare pe mult si prost, in loc de putin si bun”, afirma Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei Edu-Cer.