Presedintele Romaniei Traian Basescu va efectua joi o vizita de lucru in Polonia, la invitatia omologului sau Lech Kaczynski. In cadrul convorbirilor cu inaltii demnitari polonezi, vor fi abordate teme de interes comun aflate pe agenda bilaterala si europeana.

Seful statului a anuntat joi, intr-o scurta declaratie de presa data la Aeroportul Henri Coanda, inaintea deplasarii in Polonia, ca obictivele vizitei sunt:

- discutarea unor probleme de interes comun, ce rezulta din parteneriatul Romaniei cu Polonia in interiorul NATO si in interiorul UE;

- problematica bilaterala;

- sinergia Marii Negre si de parteneriatul estic;

- criza economica si modul cum Romania si Polonia se confrunta, dar si solutiile pe care le au legate de criza, pentru diminuarea efectelor;

- securitatea energetica;

- politica agricola comuna a UE;

- semnarea acordului de functionare a Institutului Cultural Roman la Varsovia si a Institutului Cultural Polonez la Bucuresti.

Programul vizitei cuprinde convorbiri oficiale intre cei doi sefi de stat, care se vor axa pe obiectivele cooperarii bilaterale in interiorul UE si in cadrul NATO, potrivit Administratiei Prezidentiale. Traian Basescu si Lech Kaczynski vor examina, de asemenea, in discutii, posibilitatile de crestere a comertului bilateral si a investitiilor reciproce. Seful statului mai are programate intrevederi cu presedintii Seimului si Senatului Republicii Polone, precum si cu presedintele Consiliului de Ministri de la Varsovia.

Pentru cea de-a doua parte a vizitei oficiale, programul prevede intalniri ale presedintelui Traian Basescu cu mediul de afaceri polonez si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Polonia.

Lech Kaczynski, actualul presedinte polonez a fost primul sef de stat din Uniunea Europeana care a venit la Bucuresti dupa 1 ianuarie 2007, data la care Romania a devenit membra cu drepturi depline a Uniunii.