HotNews.ro va prezinta lista celor 29 de magistrati deconspirati de CNSAS in 2008 ca ofiteri sau colaboratori ai securitatii. Din cei 15 judecatori si 14 procurori deconspirati, 5 ocupa si azi functii de conducere. Potrivit legii, magistratii-colaboratori nu pot ocupa functii de conducere. HotNews.ro prezinta si cazul unui judecator, deconspirat in 2008 drept colaborator cu nume de cod Aurel, care a judecat timp de un an dosarul de turnator al fostului ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, deconspirata sub numele de cod Sanda. Din cele 29 de cazuri, majoritatea sunt in curs de judecata la Curtea de Apel. CNSAS a castigat cinci procese, unul l-a pierdut iar restul sunt in derulare.

Dosarul de turnator al fostului ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, a fost judecat vreme de un an de zile de un judecator gasit la randul sau de CNSAS turnator la Securitate. Stere Learciu, deconspirat in 2008 drept colaborator al Securitatii cu numele de cod Aurel, a judecat intre mai 2007 – iunie 2008 dosarul in care fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, fusese la randul ei deconspirata drept colaborator.

In tot acest timp, Learciu, judecator la Curtea de Apel, a facut parte din complet sau chiar a condus sedintele. Nu s-a recuzat iar CNSAS avea sa afle abia cateva luni mai tarziu ca si judecatorul pe care avocatii colegiului incercau sa-l convinga ca Rodica Stanoiu e una si aceiasi cu turnatoarea Sanda fusese, la randul sau, colaborator al Securitatii cu numele de cod Aurel. Dosarul sau se judeca in prezent la Curtea de Apel, Learciu fiind trimis in instanta de CNSAS la data de 7 octombrie 2008.

In procesul Rodicai Stanoiu judecat de Stere Learciu, Aurel pentru Securitate, s-a produs ceva straniu. Stanoiu contestase ca notele informative semnate Sanda ar fi scrise de mana ei. A cerut expertiza grafologica in repetate randuri, dar pe inscrisuri indicate de ea. CNSAS a cerut sa fie expertizate si alte inscrisuri, instanta a consemnat acest lucru dar, surpriza maxima: in adresa trimisa de instanta catre Institutul National de Expertize Criminalistice lipseste tocmai fraza cheie: inscrisurile solicitate de CNSAS.

In adresa sunt mentionate doar cele indicate de Rodica Stanoiu. Altfel spus, Institutul va realiza expertiza doar pe inscrisurile indicate de fostul ministru al Justitei, care nu prezinta in totalitate garantia autenticitatii. Altfel spus, Stanoiu si-a marit sansele sa scape de Sanda.

Turnatoriile lui Aurel

Cazul judecatorului Stere Learciu e aproape clasic. Semneaza un angajament cu Securitatea in 1984 cu numele de cod Aurel. Pe atunci, era la Judecatoria sectorului 2. Din notele aflate la dosar rezulta ca isi turna colegii.

Turnatorii marunte, ordinare, dupa cum rezulta din notele ofiterilor: “Informatorul Aurel cunoaste ca B.C., avand aparat video, primeste acasa pe vicepresedintele si pe sotul ei pentru vizonare de filme, fapt exploatat de acesta prin comportarea sa in cadrul judecatoriei si fata de colegi”. Ofiterii de Securitate il apreciaza pe informatorul Aurel, ii deconteaza o sampanie si il recompenseaza cu suma de 300 de lei.

Ca detaliu semnificativ, unele note care folosesc informatii de la sursa Aurel sunt vizate de Marian Ureche, fost sef al Securitatii Municipiului Bucuresti. Ureche avea sa devina dupa 2000, in ministerul condus de Rodica Stanoiu, seful Serviciului de Informatii si Protectie Anticoruptie, fostul SIPA fiind acuzat ca a urmarit inclusiv magistrati.

Judecatorul Stere Learciu recunoaste, in contestatia depusa la dosar, ca a semnat angajamentul la Securitate, dar neaga ca ar fi dat note informative sau ca si-ar fi turnat colegii. Learciu sustine ca a fost constrans sa semneze angajamentul la intoarcerea dintr-o vizita efectuata in Grecia in 1984, fiind “singura solutie” pentru a-si pastra functia de judecator.

Judecatorul mai scrie ca notele ofiterilor invocate ca probe “nu duc la concluzia ca as fi furnizat informatii organelor de securitate, nu imi sunt cunoscute, nu cuprind date reale”.

“Nu exista nici o dovada ca suma de bani solicitata de ofiterul de securitate (n.r. Recompensa de 300 de lei propusa pentru informatorul Aurel) ar fi fost primita de subsemnatul”, mai scrie judecatorul Learciu in contestatia depusa la dosar.

Magistrati-ofiteri deconspirati de CNSAS in 2008

  • Ionescu Ion. Membru in Colegiul de Conducere la Inalta Curte de Casatie si Justitie, presedintele sectiei civile. Ofiter de Securitate, deconspirat de CNSAS in 2008. Dosar in curs de judecata la Curtea de Apel Bucuresti. Fost ofiter de securitate in cadrul directiei a III-a in perioada 1964 – 1967, la contrainformatii interne, dupa care a activat la Securitatea Municipiului Bucuresti. Proces suspendat, Ionescu a sesizat Curtea Constitutionala.
  • Popescu Nicolae. Procuror la Parchetul de la langa Judecatoria Brezoi. Fost ofiter de securitate la Brasov in perioada 1968 – 1969, iar din '71 este ofiter la Inspectoratul Judetean de Securitate Valcea. Deconspirat de CNSAS in 2008, proces in derulare la Curtea de Apel. 
  • Tabaltoc Dan. Judecator la Curtea de Apel Iasi. Fost ofiter, deconspirat de CNSAS in 2008. Proces in derulare.

Magistrati-colaboratori deconspirati de CNSAS in 2008

  • Ciubotariu Petru. Judecator la Curtea de Apel Iasi. Proces in curs.
  • Cristea Lucian. Judecator la Curtea de Apel Cluj. Proces castigat de CNSAS.
  • Aionitoaie Veronel. Judecator la Judecatoria Barlad. Proces in curs.
  • Cozma Marius. Judecator la Curtea de Apel Brasov. Proces in curs. 
  • Nistor Valentin. Judecator la Tribunalul Vaslui.  Proces pierdut de CNSAS. 
  • Chersa Pantelimon. Judecator la Judecatoria Caransebes. Proces in curs.
  • Cozilec Ioan. Vicepresedinte la judecatoria Lugoj.  Proces in curs. 
  • Covrig Valer. Vicepresedinte la Judecatoria Bistrita. Proces in curs. 
  • Haidoc Ioan. Procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis. Proces in curs.  
  • Iordache Tudor. Procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Caras Severin. Proces in curs. 
  • Lupascu Sergiu. Judecator la Judecatoria Bacau. Proces castigat de CNSAS.
  • Murg Florian. Judecator la Curtea de Apel Oradea. Proces castigat de CNSAS.
  • Mos Vasile. Judecator la Curtea de Apel Oradea. Proces in curs. 
  • Radulescu Dorin Paul. Prim-Procuror adjunct la Parchetul pe langa judecatoria Buzau. Proces in curs. 
  • Bostan Theodoru. Procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Buhusi. Proces castigat de CNSAS.
  • Irimiea Constantin. Procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau. Proces in curs. 
  • Noaja Constantin. Procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Olt. Proces in curs. 
  • Radulescu Radu. Procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Giurgiu. Proces in curs. 
  • Ispas Adriana Jeni. Procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Mures. Proces castigat de CNSAS. 
  • Drexler Mihaela. Procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea. Proces in curs. 
  • Learciu Stere. Judecator la Curtea de Apel Bucuresti. Proces in derulare. 
  • Bors Mircea. Procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. Proces in curs.

Colaboratori ai securitatii. Deconspirati de CNSAS in 2008, in instanta din 2009

  • Dicu Marioara. Prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Dragasani. Proces in curs.
  • Brasoveanu Mircea. Procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Mures. Proces in curs. 
  • Marin Ion. Judecator la Tribunalul Gorj. Proces in curs. 
  • Maria Corneliu. Judecator la Curtea de Apel Craiova. Proces in curs. 

UNJR: E nevoie de o lustratie completa

"Partidele politice trebuie sa faca gestul istoric de a adopta cadrul normativ necesar pentru o lustratie completa si aceasta nu numai in raport cu magistratii, ci in raport cu toate profesiile juridice: avocati, notari publici, executori judecatoresti", a anuntat pe 2 martie Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), intr-un comunicat de presa. "Pentru o insanatosire a societatii romanesti, se impune si nu e tardiva, desi s-au scurs aproape 20 de ani de la caderea regimului Ceausescu, lustratia", se mai arata in comunicatul UNJR, care precizeaza ca "sistemul juridic, in mod deosebit, trebuie curatat de astfel de persoane".