Parlamentarii au avizat inceperea urmaririi penale in cazul lui Adrian Nastase cu 158 de voturi pentru si 128 impotriva din 286 voturi valabile exprimate. Doua voturi au fost anulate. La ora 10:00 a inceput dezbaterea in plen, iar in jurul orei 12:20 s-a incheiat votul secret cu bile. Inainte de vot, Nastase s-a adresat colegilor din Parlament: "Ignorati Constitutia si votati pentru inceperea urmaririi penale", a spus el.

In plenul Camerei Deputatilor au fost prezenti 288 de deputati din totalul de 334. Ei au aprobat solicitarea procurorului general al Romaniei de trimitere in cercetare a dosarelor deputatului Adrian Nastase.

Nastase: Ignorati Constitutia si votati pentru inceperea urmaririi penale

Inainte de votul secret cu bile, Adrian Nastase a cerut deputatilor sa "ignore prevederile Constitutiei si sa accepte cererea procurorilor de incepere a urmaririi penale, in asa fel incat, in final, justitia sa se pronunte".

"Stiu si eu si stiti si dumneavoastra ca dosarele vor ajunge la dl. Daniel Morar, care le va trimite in instanta cand si daca va avea nevoie dl.Traian Basescu", a afirmat Adrian Nastase.

Fostul premier a cerut deputatilor social-democrati sa voteze cu bilele la vedere si a facut apel catre colegii de coalitie din PD-L sa procedeze la fel, pentru a nu exista suspiciuni "sus la Cotroceni" in privinta votului.

Dupa vot

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat la finalul sedintei: "Cred ca este un pas important pentru credibilizarea institutiei Parlamentului. In acest moment, dosarele pleaca spre cercetare in justitie."

Adrian Nastase, fost prim-ministru, este acuzat de fapte de coruptie in dosarele Matusa Tamara si Zambaccian II.