Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a sustinut o declaratie de presa la Parchetul General, la bilantul Ministerului Public, in lumina aspiratiilor si a punctelor ce trebuie indeplinite pana la Raportul Comisiei Europene din luna iulie. Presedintele a apreciat ca sistemul justitiei merge intr-o directie buna, insa trebuie urgentata indeplinirea dezideratelor.

Iata cele mai importante declaratii:

  • Fata de anul trecut, exista un usor progres al procurorilor.
  • Putem aprecia ca lucrurile au o directie buna. Va trebui totusi sa crestem viteza in atingerea dezideratelor pe care vi le propuneti, pe care si populatia le asteapta de la dvs.
  • Mi se pare extrem de greu de explicat de ce un corp profesional cu o densitate atat de mare de oameni cu studii superioare si care au ca prima imagine legea si aplicarea legii nu reusesc sa scoata tara din aceasta dificultate.
  • In cazul in care nu reusim sa rezolvam pana la raportul din iulie principalele observatii - cele patru benchmarks - Romania risca sa primeasca restrictii de obtinere a fondurilor.
  • Lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie obiectiv in atentia dv., cu acuratete si profesionalism, pentru ca a tot evita confruntarea unor posibili infractori pe chestiuni de procedura este grav.
  • In preluarea dosarelor - asa cum a aratat si dna Procuror General, si raportul Comisiei Europene, exista doua abordari - parchete care preiau dosare de la curti inferioare si parchete superioare care nu se implica.
  • Alternativa unor parchete de a contribui la rezolvarea unor cazuri de la curti inferioare va trebui sa devina obligativitate prin lege, pana cand reusim sa aliniem sistemul si sa il echilibram.
  • Cred ca efortul trebuie distribuit pe structura. Este un apel catre dvs, catre sefii parchetelor de pe langa curtile de apel, sa priveasca cu bunavointa catre aceasta solicitare a Parchetului General, CSM si a mea.
  • Lucrati sub presiune publica, stiu care este starea de inconfort creata de ziaristi supradotati care judeca ei la tv, ei stiu sa creeze intreaga atmosfera legata de un caz sau altul, asa ca omul de rand crede ca sunt cazuri simple de rezolvat.
  • Presiunea face parte din atmosfera in care actionam in democratie. Actionam sub control public si va trebui sa ne obisnuim sa ne facem treaba chiar sub acest control public, uneori exagerat. Este normal in democratie, mai ales in ceea ce priveste serviciile publice, care trebuie sa recunoastem - nu se ridica la inaltimea pretentiilor.
  • Am o nedumerire ce va trebui rezolvata de sistem. Si procurorul, si judecatorul, lucreaza cu aceeasi lege. De aceea, mi se pare de multe ori ciudata solutia confruntarii dintre judecator si procuror cand vine vorba de propunerea de arestare. Sunt prea multe refuzuri legate de propunerea procurorului privind arestarea preventiva.
  • La nivelul CSM, va trebui gasita o formula pentru ca judecatorii si procurorii sa isi apropie punctele de vedere privind arestarea preventiva. Altfel, se creeaza o imagine distorsionata a legii.
  • Va trebui construit un mod de abordare unitara, pentru ca oamenii de prea putine ori inteleg ca a nu-l aresta nu inseamna ca nu este vinovat.
  • Este un truc mediatic pentru a crea presiuni exact asupra procurorului. Trebuie gasita o oarecare corelare a aspiratiilor procurorului cu decizia judecatorului.
  • Sa nu credeti ca presedintele nu realizeaza gravitatea unor fapte. In 2005-2008, am gratiat foarte multi batrani implicati in dispute legate de pamant la ei acasa sau femei cu foarte multi copii, care evitau prezenta in penitenciar prin nasteri succesive.
  • Inteleg foarte bine gravitatea nerespectarii unei hotarari judecatoresti. Prin gratiere, nu am facut un act prin care sa fiu impotriva deciziei justitiei, cu atat mai mult cu cat cele mai multe gratieri erau legate de oameni care recidivau. In acelasi timp insa, va rog sa observati diferenta si eficienta aplicarii justitiei in cazul unor oameni fara resurse, care pe buna dreptate sunt condamnati, si in cazul oamenilor instariti, unde dosarele sunt tergiversate ani de zile. Nu se justifica nejudecarea lor doar prin calitatea avocatilor lor. Nu ma gandesc ca un astfel de dosar trebuie sa primeasca o solutie anume, ci ca trebuie sa primeasca o solutie.
  • A aparut parca o teama de a judeca astfel de dosare, ceea ce este inadmisibil. Nu-mi dau seama cat de profund e fenomenul, dar imi dau seama ca procurorii duc aceste dosare pana in instanta. Important este insa sa se dea o solutie in instanta, sa nu se mai tergiverseze la nesfarsit, pentru ca astfel se creeaza neincredere in justitie.
  • Romanii asteapta de la dvs, pe de o parte sa fie protejati, iar pe de alta parte, in mod profund, isi doresc dreptate. Puteti sa le dati sentimentul si convingerea ca in Romania se poate face dreptate.
  • Va asigur de tot respectul meu pentru munca pe care o faceti si va rog sa incercati echilibrarea minimala a sistemului. Va doresc mult succes in 2009.