Rapiditatea neobisnuita cu care autoritatile au facut public cazul de posibil spionaj de la Ministerul Apararii Nationale survine pe fondul citorva coincidente, toate legate de Ucraina. Iata o lista a acestora, fara a exista, cel putin pentru moment, o legatura clara intre evenimente.

1. In procesul contra Ucrainei la CIJ, Romania primeste un verdict favorabil, fapt ce duce la Kiev la intensificarea atacurilor politice si de presa atit impotriva Romaniei, cit si impotriva presedintelui Viktor Iuscenko, acuzat ca face jocurile Occidentului

2. Presedintele Traian Basescu isi contramandeaza vizita la Kiev, programata pentru sfirsitul lunii februarie. Fara explicatii

3. DIICOT si SRI dau un comunicat in care descriu, cu amanunte, cazul de spionaj al subofiterului Achim Floricel la Ministerul Apararii Nationale. El ar fi spionat, potrivit comunicatului DIICOT, in favoarea unui "stat nealiat".

4. In presa apare insistent numele Ucrainei, ca potential beneficiar al scurgerii de informatii de la MApN.

5. Ministrul de Externe al Ucrainei, Vladimir Orhyzko, este demis pentru politica defectuoasa si, in subsidiar, pentru rezultatul procesului contra Romaniei. Demiterea de catre Parlament este o surpriza in Ucraina.

6. Agentia de presa ucraineana Regnum anunta ca atasatul militar al Ucrainei a fost expulzat de la Bucuresti. Regnum citeaza un parlamentar ucrainean.

UPDATE: Un alt moment interesant este vizita la Moscova a ministrului de Externe, Cristian Diaconescu.