Cei doi romani, membri ai echipajului navei apartinand unei companii grecesti capturate de pirati somalezi, sunt sanatosi, si starea celorlalti marinari este buna, a declarat, luni, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu.

"Ambasada Romaniei la Atena este in contact permanent cu compania detinatoare a navei capturate in apele teritoriale somaleze, care actioneaza pentru eliberarea echipajului si a navei. Din informatiile pe care le-am primit, rezulta ca toti membrii echipajului, inclusiv cei doi cetateni romani, sunt sanatosi", a precizat Serbanescu.

Vasul Saldanha, un mineralier de 75.000 de tone, sub pavilion maltez si apartinand unei companii grecesti, a fost capturat de piratii somalezi in data de 22 februarie, in timp ce transporta carbune intre Malaezia si Slovenia. La bordul navei se afla 22 de persoane - doi romani, 19 filipinezi si un ucrainean. Cei doi romani sunt capitanul vasului, Adrian Hududui, din Brasov, si fitterul Marius Strambeanu, din Constanta. Ei au plecat in voiaj in luna noiembrie, prin compania de recrutare de personal "Bright Balkan Shipping Services SRL" din Constanta.

Sotia brasoveanului care conduce nava sub pavilion maltez ce a fost capturata de pirati somalezi in Golful Aden afirma ca vorbeste zilnic la telefon cu barbatul, care i-a spus ca situatia ostaticilor este grava, in conditiile in care rapitorii se drogheaza si sunt inarmati.

Comandantul navei capturate de pirati somalezi, Adrian Hududui, in varsta de 41 de ani, este din Brasov, este casatorit din 1995 si are doi copii - o fetita in varsta de 13 ani si un baietel de trei ani si jumatate.

Brasoveanul a intrat in Marina in 1992, iar de anul trecut a devenit capitan de vas. El a plecat din tara in 5 iunie 2008 si urma sa se intoarca in 10 martie.