Tarile Uniunii Europene isi vor lua duminica angajamentul de a face tot posibilul pentru a sprijini cresterea economica, dar numai cu respectarea regulilor pietei unice, potrivit proiectului de declaratie ce va fi discutat de lideri la reuniunea informala de duminica de la Bruxelles, informeaza Reuters.

"Reuniunea trebuie sa se asigure ca piata unica este folosita la maximum ca motor pentru relansare pentru a sprijini cresterea economica si locurile de munca", se arata intr-un proiect de rezolutie obtinut de Reuters.

Statele membre "recunosc ca deblocarea canalelor de credit este cruciala pentru eficienta masurilor fiscale de impulsionare adoptate" de fiecare guvern in parte, se mai arata in proiectul de declaratie.

Acesta poate suferi modificari in timpul reuniunii informale de trei ore de la Bruxelles a liderilor statelor membre.

Sectorul auto, lovit din plin de criza si care furnizeaza locuri de munca unui numar de 12 milioane de persoane in Europa, ar trebui sa fie in centrul discutiilor Celor 27, prevazute sa inceapa la ora 15.00, ora Romaniei, si sa dureze trei ore. Aceasta cu atat mai mult cu cat tocmai industria auto a generat un conflict inedit legat de protectionism, care le-a avut drept principale protagoniste pe Franta si Cehia, actuala detinatoare a presedintiei UE.

Pe de alta parte, Ungaria solicita un pachet de ajutor de 180 de miliarde de euro pentru tarile din centrul si estul Europei, ale caror monede sunt puse la incercare tot mai mult, pe masura ce perspectivele economice se inrautatesc. Sansele unui acord in acest sens sunt minime, potrivit analistilor.

Reuniunea este ultima dintr-o serie de astfel de intrevederi la nivel inalt inaintea summitului G20 din aprilie de la Londra.

Liderii UE, reuniti dupa cateva saptamani de polemici pe tema crizei economice

Liderii UE incearca sa-si reafirme unitatea, dupa mai multe saptamani de polemica ce le-a afectat credibilitatea, dar apelurile pentru sustinerea celor mai fragile economii ale blocului risca sa fie primite cu raceala, scrie AFP.

Industria auto a generat un conflict inedit legat de protectionism, care le-a avut drept principale protagoniste pe Franta si Cehia, actuala detinatoare a presedintiei UE.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy anuntase la inceputul lunii februarie ca producatorii de masini din tara sa ar putea beneficia de imprumuturi cu dobanzi mici, cu conditia sa isi ia angajamentul de a evita orice delocalizare "in Cehia sau alte parti". Aceasta conditie a fost calificata drept o dovada de protectionism inacceptabila de catre cehi, pozitie impartasita de numeroase tari si considerata suspecta si de catre Comisia Europeana.

Liderii a noua tari est-europene se intalnesc duminica dimineata, inaintea summitului propriu-zis, pentru a cere mai multa solidaritate partenerilor lor din Vest, in special celor din Zona euro, in fata problemelor de lichiditati si prabusirii monedei nationale, in special in Ungaria si Letonia.

Este vorba despre o reuniune a Grupului de la Visegrad, tarilor baltice, Romaniei si Bulgariei. Potrivit Presedintiei romane, scopul acestei intalniri este pregatirea reuniunii informale a Celor 27 si realizarea unui schimb de opinii privind masurile pentru solutionarea crizei economico-financiare adoptate in statele mmbre care nu fac parte din Zona euro, reafirmarea importantei respectarii regulilor pietei unice si a evitarii protectionismului.