Ministerul Dezvoltarii si Locuintei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta prin care statul ar urma sa acopere cea mai mare parte din costurile lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor. Proiectul se afla in dezbatere publica pe site-ul ministerului, relateaza RFI.

In prezent, proprietarii, statul si primariile au obligatia sa acopere circa o treime din suma necesara reabilitarii termice a locuintelor. Potrivit proiectului de act normativ, statul ar urma sa plateasca pe viitor jumatate din cheltuieli, in timp ce primariile vor plati 30% din valoare. Diferenta de 20 de procente din costurile lucrarilor de reabilitare va fi platita din buzunarul asociatiilor de proprietari. Mai mult, autoritatile locale ar putea prelua partial sau integral cheltuielile care revin asociatiilor, astfel incat locatarii ar putea sa nu mai plateasca deloc pentru reabilitarea termica a blocurilor. Asta, evident, daca primariile au bani pentru subventii.

In privinta avantajelor pe care le-ar aduce reabilitarea termica, subsecretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii si Locuintei, Razvan Murgeanu, sustine ca prin acest proiect costul facturii la energie termica se va reduce cu aproape 50%.

"Pe langa cuantumul acesta, 50-30-20, mai aduce nou faptul ca se va emite un certificat energetic la debutul lucrarilor si ulterior lucrarilor, care este foarte important, pentru ca din 2010 nici o casa nu va mai putea fi inchiriata sau vanduta fara certificat energetic, conform directivelor europene. Deocamdata este in dezbatere publica, apoi va putea fi supusa guvernului spre aprobare. Spunem noi ca in cel mult o saptamana, urmand ca dupa aceea, foarte repede, noi ne-am propus in cinci zile sa dam si metodologia de aplicare", a declarat Razvan Murgeanu.

In schimb, directorul Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina, spune ca intr-un fel stau lucrurile pe hartie, si alta este realitatea. In plus, nimeni, sustine acesta, nu a venit sa vorbeasca si cu proprietarii despre acest proiect care ii vizeaza in mod direct.

"Teoretic e una si practic e alta. Sunt anumite lucruri care nu sunt clare in aplicare: de la conditiile asociatiei de proprietari pana la modul de asigurare 100% a fondurilor respective. Pana in prezent s-au alocat asa, doar simbolic, nu s-au alocat sume care sa aiba impact asupra blocurilor in mod evident. Iar acolo unde s-au aplicat, s-au aplicat prost", a spus Radu Opaina.

In acest an, pentru sustinerea programului de reabilitare termica vor fi alocate de la bugetul de stat 160 de milioane de lei, plus inca 300 de milioane de lei din credite.