Codruta Kovesi spune ca, la preluarea functiei de procuror general, in 2006, a crezut ca poate muta muntii din loc si schimba lucrurile care nu merg, dar a constatat ca e impiedicata de proceduri si considera un esec faptul ca nu a reusit sa indeparteze procurorii care nu au ce cauta in sistem.

Intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX, Codruta Kovesi apreciaza ca cerintele Comisiei Europene pentru ridicarea monitorizarii in domeniul justitiei nu sunt imposibil de realizat, ca pot fi indeplinite "chiar intr-un timp scurt", procurorul general subliniind importanta colaborarii institutiilor pentru acest obiectiv.

De asemenea, Kovesi remarca faptul ca, in mai multe cazuri, presiunea pe care o fac jurnalistii asupra CSM este mai puternica decat o cerere de revocare sau o cerere de verificare pe care o face procurorul general.

Totodata, Codruta Kovesi s-a declarat "foarte impresionata" de activitatea DIICOT, avand "cuvinte de apreciere" si fata de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul instantei supreme.