Presedintele Traian Basescu participa, sambata, la Festivalul International de Pomana Porcului, care se desfasoara in statiunea Balvanyos, din judetul Covasna, transmite Mediafax.Seful statului, alaturi de sotia sa, Maria Basescu, a ajuns in statiune in jurul orei 12:30, fara sa isi anunte vizita. El a refuzat sa dea declaratii si a intrat intr-o pensiune din statiune.

Un numar de 17 echipe participa la cea de-a patra editie a Festivalul International de Pomana Porcului, din statiunea Balvanyos. Sapte echipe sunt din Romania, reprezentand zone precum Craiova, Vrancea, Brasov, Bran sau Prejmer, opt din Ungaria si cate una din Slovacia si Croatia.

Potrivit traditiei, concurentii se imbraca in port traditional specific zonei pe care o reprezinta, iar fiecare echipa va trebui sa prezinte traditiile locale privind sacrificarea porcului si preparate traditionale. Organizatorii festivalului sustin ca la baza acestuia a stat ideea ca in secuime sacrificarea porcului in aceasta perioada a anului este o traditie, dar sunt foarte multe persoane care nu au participat la un astfel de eveniment.

In urma cu trei ani, Daragus Attila a inregistrat la OSIM mascota festivalului, un porc imbracat in sortulet alb, care sta pe un butoi de vin si tine un carnat, iar pe sapca lui scrie Balvanyos, locul desfasurarii festivalului.

Judetul Covasna este cunoscut pentru festivalurile, recordurile si performantele gastronomice, covasnenii reusind, in 2008, sa prepare cel mai lung bulz din lume, o rulada de inghetata lunga de o suta de metri, dar si un colac secuiesc cu o lungime de cinci metri.