Mai multi angajatori danezi cauta aproximativ 500 de romani care doresc sa lucreze in agricultura in Danemarca, muncitorii urmand sa fie cazati in corturi pe care trebuie sa le aduca de acasa, conform unui anunt publicat pe site-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), citata de Mediafax.

"Danemarca are nevoie de lucratori in agricultura, pentru a recolta capsuni, mazare, zmeura, ceapa, dovleci si altele. (...) De asemenea, se cauta cativa soferi de tractor, camioane si autobuze care sa lucreze la fermele respective pe timpul sezonului de vara 2009. Sunt oferite in jur de 500 de locuri de munca", se precizeaza in anuntul citat.

Cazarea

"La recoltarea capsunilor si mazarii, din luna mai pana in luna august, in cele mai multe dintre oferte aplicantii trebuie sa isi aduca un cort, ustensile de gatit si haine groase. In ferme se vor asigura spatii acoperite pentru prepararea mancarii, toalete si TV. Taxa pentru cazare este

intre 2 si 10 euro/zi, pentru a fi acoperite costurile serviciilor de electricitate, apa, internet etc.

Uneori angajatorul poate oferi cazare in spatiu acoperit (contracost). Aceasta cazare se poate face fie in case ale angajatorului, fie in rulote cu 2 camere, toalete si dus. De asemenea, la unele ferme si corturile pot fi plasate in spatiu acoperit. In cazul in care contractul incepe inainte de luna mai si dupa luna august angajatorul va oferi intotdeauna cazare in spatiu acoperit", se arata in comunicatul ANOFM.

ANOFM anunta ca cei care doresc sa primeasca respectivele contracte trebuie sa inregistreze on-line, pana in 17 martie, CV-urile in limba engleza pe site-ul www.seasonalwork.dk, urmand ca, in 25 si 27 martie, la Slatina si Slobozia, sa aiba loc doua burse ale locurilor de munca pentru posturile de sezonieri la care vor veni angajatorii danezi.

Aplicantilor romani li se cere sa cunoasca limba engleza la un nivel mediu, insa in anunt se precizeaza ca unele ferme accepta ca doar o persoana dintr-un grup de doua-trei sa stie "sa vorbeasca bine engleza".

"Daca aplicantul poate vorbi in germana e bine de stiut ca doar cativa angajatori danezi cunosc limba germana, deci sansele de ocupare sunt ceva mai mici", se mai precizeaza in anunt.

Perioadele de lucru prezentate in document sunt cuprinse intre cinci saptamani si cateva luni, in functie de produsul care se recolteaza. Astfel, capsunile se culeg de la sfarsitul lunii mai-mijlocul lunii iunie si pana la sfarsitul lunii iulie, intr-o perioada cuprinsa intre cinci si zece saptamani.

Mazarea se recolteaza pe o durata cuprinsa intre opt si zece saptamani, de la sfarsitul lui mai pana la sfarsitul lui august. Ceapa si dovlecii se culeg de la sfarsitul lui mai pana la sfarsitul lui octombrie, "cu o pauza de doua saptamani in august" iar capsunile si zmeura care cresc in sere se culeg in diferite perioade, din aprilie pana in noiembrie.

In aceste conditii, aplicantii trebuie sa arate, in cerere, cat timp sunt dispusi sa stea sa munceasca in regatul scandinav pentru ca angajatorii sa decida la ce ferme sa-i incadreze.