Consulul Romaniei la Torino, Iulia Buje, a fost rechemata in tara pentru consultari, informeaza televiziunile de stiri. Decizia Ministerului de Externe vine la doar o zi dupa atacul consulului la adresa ministrului italian de Interne, Roberto Maroni.

"Consulul general al Romaniei la Torino, Iulia Buje, a fost chemata la consultari la Bucuresti", a declarat Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al MAE, precizand ca este vorba despre declaratiile pe care aceasta le-a oferit ziarului Cotidianul.

Purtatorul de cuvant al ministrului Maroni, Isabella Votino, a dezmintit acuzele aduse de Buje: “Stirea e complet inventata. Maroni nu a avut niciodata colaboratori domestici romani." "El le-a dat avocatilor sai mandat pentru a actiona pe cale legala” a declarat purtatorul de cuvant pentru agentia de stiri ANSA. Totodata, Maroni a discutat cu ministrul de externe Frattini pentru a actiona pe cale consulara in privinta afirmatiilor consulului roman la Torino.

Intr-o declaratie acordata joi Cotidianul, Iulia Buje a aratat ca, in perioada 1998-2000, Maroni ar fi sunat de mai multe ori la Consulatul de la Milano pentru a interveni pentru trei romani. Buje, consul la Milano in acea perioada, sustine ca a vorbit personal de doua ori cu Maroni, care dorea reglementarea situatiei a trei romani care lucrau pentru el, printre care o menajera.

Vineri, consulul roman a declarat pentru Adevarul ca declaratiile acordate Cotidianului au fost interpretate gresit. „Nu pot sa confirm eu daca ministrul Maroni a angajat sau nu romani la negru. El m-a sunat ca sa ajut trei romani sa nu mai stea la rand pentru atestatul de identitate. Nu stiu daca acesti romani lucrau la el sau urmau sa lucreze. Asta a presupus ziarista care m-a sunat.”

Buje a confirmat insa ca a fost sunata de Maroni, care o ruga sa accelereze reglementarea situatiei celor trei romani.