Tichetele de vacanta pot fi utilizate doar pe teritoriul Romaniei, insa alte tari care le folosesc, ca Franta de pilda, permit utilizarea lor in tot spatiul UE. Si Ungaria foloseste tichete de vacanta la fel ca Romania, adica doar pe teritoriul national, insa autoritatile de la Budapesta admit ca sunt voci care cer extinderea sistemului in toate tarile UE. Ministrul de finante, Gheorghe Pogea, a explicat pentru HotNews.ro ca Romania n-a notificat Comisia Europeana cand a decis sa sprijine industria hoteliera din Romania si ca, in opinia sa, noile reguli nu incalca legislatia europeana.

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a explicat ca „tichetele de vacanta se vor acorda in limita a sase salarii minime brute pe economie si pot fi folosite pe teritoriul Romaniei, iar cei care sunt de acord sa foloseasca la plata aceste tichete se numesc unitati afiliate si trebuie sa fie avizate de Ministerul Turismului pentru a functiona in acest domeniu".

Proiectul ordonantei de urgenta prevedea chiar sanctiuni pentru utilizarea tichetelor in afara Romaniei. “Constituie contraventie si se sanctioneaza cu retragerea licentei in turism utilizarea tichetelor de vacanta pentru achizitionarea de servicii turistice in afara teritoriului Romaniei”, se arata in articolul 6, aliniatul 2 din proiectul de ordonanta adoptata de Guvernul Boc.

Nu e clar daca prevederea a fost pastrata. Reprezentantii ministerului turismului au refuzat sa puna la dispozitia HotNews.ro textul adoptat miercuri. Ordonanta nu apare inca in pagina electronica a Monitorului Oficial.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a explicat pentru HotNews.ro ca "nicaieri in textul ordonantei nu scrie explicit ca tichetele pot fi folosite doar pe teritoriul Romaniei", dar a admis ca nu pot fi utilizate in alte tari.

Ministrul Pogea a mai spus ca Guvernul Boc nu a notificat Comisia Europeana cand a adoptat ordonanta, deoarece nu considera ca ajutorul dat industriei hoteliere romanesti intra la categoria ajuarelor de stat sanctionabile de Bruxelles sau ca masura incalca regulile competitiei din spatiul UE.

Ungaria: Noi nu dorim sa finantam hotelierii din alte tari

Si Ungaria are o legislatie asemanatoare cu cea adoptata de Romania. Seful departamentului relatii Internationale din cadrul Autoritatii de Turism din Ungaria, Zoltan Pap a explicat pentru HotNews.ro care este sistemul tichetelor de vacanta din Ungaria. “Si la noi exista o lege similara cu cea din Romania, adica avem tichete de vacanta care pot fi achizitionate de angajati sau le pot primi de la angajator.

Aceste tichete pot fi utilizate insa doar pentru vacantele petrecute in Ungaria. Adica ele sunt utilizate pentru a plati cazare la hoteluri din Ungaria”, a declarat Zoltan Pap

Oficialul maghiar a mai explicat ca Guvernul a mai oferit o facilitate in cazul tichetelor de vacanta. “Exista o scutire de taxe pentru thicetele care nu depasesc valoare unui salariu minim pe economie.

Angajatul poate cumpara cate tichete doreste, dar este scutit de taxe numai pentru aceasta suma. Pentru restul se platesc taxele normale. Scutirea de taxe se aplica si hotelurilor unde sunt folosite tichetele respective”, mai explica Pap.

In Ungaria exista o disputa legata de faptul ca tichetele de vacanta nu pot fi utilizate si in afara tarii. “Exista o controversa legata de aceata lege si sunt voci care spun ca ar trebui extins sistemul la toata comunitatea EU. Noi insa nu dorim sa finantam hotelierii din alte tari.

Guvernul a dat aceasta lege tocmai ca maghiarii sa chetuiasca banii de vacanta in Ungaria. De aceea s-a dat si scutirea de taxe, pentru ca in principiu, daca sunt mai multi oameni care merg in vacanta in Ungaria, atunci oricum cresc veniturile din taxe care revin Guvernului. In perioada asta de criza este important pentru noi ca banii sa ramana aici”, mai explicat Zoltan Pap.

In schimb, legea franceza precizeaza din start ca asa numitele cecuri-vacanta sunt “instrumente de plata garantate, accesibile angajatilor din sectorul public si privat.

Acestea permit plata in domenii precum servicii in regim hotelier, restaurari, transport, activitati culturale si de relaxare) pe teritoriul national sau in alte tari ale UE.”