Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a respins marti, prin hotarare irevocabila, recursul formulat de Primaria Capitalei impotriva deciziei din aprilie 2008, luata de Tribunalul Bucuresti, potrivit careia pasajul suprateran Basarab nu este considerat de utilitate publica, se arata intr-un comunicat al Fundatiei Terra Mileniul III.

Astfel, magistratii CAB au admis actiunea introdusa de Centrul de Resurse Juridice si Fundatia Terra Mileniul III, cele doua organizatii neguvernamentale care au atacat, in instanta, hotararea municipalitatii de a declara pasajul Basarab de utilitate publica. Instanta a admis motivele invocate de cele doua ONG-uri si considera ca printre imobilele ce urma sa fie demolate se afla si monumente istorice, care nu pot fi demolate decat in baza unei hotarari de Guvern, nu printr-o hotarare de Consiliu General al Muncipiului Bucuresti.

Consiliul Local al Municipiului Bucuresti a adoptat, pe 6 iulie 2006, Hotararea nr.160/2006 prin care constructia Pasajului Suprateran Basarab a fost declarata de utilitate publica si, astfel, s-a decis si exproprierea imobilelor proprietate privata aflate pe spatiul pe care urma sa se ridice constructia. Printre acestea se afla si trei cladiri inscrise pe lista monumentelor istorice.

Instanta de judecata a hotarat, pe 9 aprilie 2008, ca declararea construirii Pasajului Suprateran Basarab s-a facut nelegal, cu incalcarea Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru utilitate publica, iar marti, 17 februarie 2009, respinge recursul Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Motivele invocate de fundatiile reclamante au avut in vedere: faptul ca monumentele istorice pot fi expropriate numai prin lege si nu prin hotarare de consiliu local; inexistenta unei documentatii de urbanism legal aprobata la momentul efectuarii cercetarii prealabile si a aprobarii Hotararii nr. 160/2006 privind declararea constructiei Pasajului Suprateran Basarab ca fiind de utilitate publica; constituirea nelegala a comisiei pentru efectuarea cercetarii prealabile in vederea luarii deciziei de declarare a constructiei ca fiind de utilitate publica; convocarea nelegala a consilierilor municipali la data adoptarii hotararii.

Hotararea pronuntata este definitiva si irevocabila.