Ministrul Cristian Diaconescu, aflat intr-o vizita in Franta, le-a vorbit reprezentantilor cercurilor de afaceri franceze despre masurile anticriza luate de Romania si a subliniat ca o oportunitate de afaceri poate decurge din construirea unei linii TGV Paris – Viena – Bucuresti - Constanta, relateaza NewsIn.

Ministrul roman de externe, invitat la Paris de omologul sau, Bernard Kouchner, s-a intalnit si cu reprezentantii cercurilor de afaceri franceze, carora le-a explicat ca printre masurile economice pe care guvernul roman le are in vedere pentru perioada de criza sunt cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, neimpozitarea profitului reinvestit, capitalizarea a doua banci unde statul este proprietar - CEC Bank si Eximbank - si cresterea fondurilor pentru stimularea exporturilor. Toate acestea in conditiile in care cota unica de 16% va fi mentinuta.

Oportunitatile de afaceri care decurg din cooperarea bilaterala directa sunt construirea unei linii TGV (tren de mare viteza) Paris – Viena – Bucuresti - Constanta, proiectul gazoductului Nabucco si realizarea unui pol de competitivitate sau de proiecte comune in industria aeronautica si de aparare, a mai subliniat ministrul roman de externe.

Cu aceasta ocazie, Diaconescu a precizat ca Franta este al treilea partener comercial al Romaniei, al patrulea investitor strategic si primul partener in privinta infratirilor institutionale intre diverse localitati. Diaconescu le-a mai spus oamenilor de afaceri francezi ca investitiile franceze directe in Romania au depasit deja 2 miliarde de euro si ca Franta reprezinta o piata atractiva pentru exporturile romanesti.