Seful ANRM este un personaj arhicunoscut in comuna Budureasa. Localnici il stiu ca domnu` director de la mina. “Domnul Maracineanu a venit acuma o saptamana, duminica, la noi si s-a facut adunare sa ne prezinte proiectul. Are foarte multa putere de convingere. A venit cu o echipa de juristi ca sa ne convinga”, spune Nicolae Cristea, un localnic.

Potrivit acestuia, Maracineanu le-a prezentat localnicilor si oferta companiei pentru

Gelu Maracineanu
Foto: ANMR
cumpararea de terenuri din zona de exploatare. “Pai s-a vorbit ca ar cumpara cu 1,5 euro pe metru patrat dar numai cei care au acolo”, mai explica localnicul.

Viceprimarul comunei, Vasile Grecu, spune insa ca mare parte din terenul pe care se va desfasura exploatarea este in posesia primariei. “Mai sunt parcele disparate acolo. Oricum, din ce ni s-a prezentat, numai 65-70 din suprafata va fi afectata restul reprezinta o zona de protectie. Compania a promis si sa refaca solul afactat. Iar lemnul din defrisari va fi dat oamenilor din localitate, poate chiar gratuit”, mai spune viceprimarul Grecu.

Gelu Maracineanu s-a ocupat ca manager de proiect in cadrul PSV Company si de licitatia pentru cele 110 hectare de teren ale primariei de care are nevoie compania pentru a demara exploatarea. Data licitatiei a coincis cu anuntarea verdictului Curtii Internationale de Justitie de la Haga asupra diferendului cu Ucraina. Dupa o zi, managerul proiectului de la Budureasa, Gelu Maracineanu si-a dat demisia de la PSV Company si a fost numit presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM). Licitatia a fost oprita.

“Cei din comisia de licitatie au observat ca nu este in regula sa licitam la pachet doua terenuri pentru cele doua companii. Adica, o parcela din terenul de 110 hectare ale primariei este amplsat pe locatia viitoarei fabrici de prelucrare si asta ar reveni PSV Company si restul unde va fi explotarea la Geoasset. Oricum licitatia trebuia anulata pentru ca nu s-a prezentat decat o firma si trebuie minimum 3. Trebuie sa repetam procedura de trei ori daca nu vine decat o firma. Din punctul nostru de vedere, sa vina si altii, sa creasca pretul concesiunii”, a declarat viceprimarul Grecu.

Alti localnici care au solicitat sa nu le publicam numele si care au fost prezenti la licitatie sustin insa ca licitatia a fost intrerupta de catre reprezentantii fratilor Nicula, care au sustinut ca actele PSV Company si Geoasset nu ar fi in regula.