Doua submarine cu propulsie nucleara, unul britanic si celalat francez, s-au ciocnit in Oceanul Atlantic, la inceputul lunii februarie, dar stirea a aparut doar acum in presa internationala.Incidentul a fost confirmat ulterior atat de marina franceza, cat si de cea britanica.

Informatia a fost difuzata de agentia de presa AFP, care citeaza un articol din tabloidul britanic The Sun.

Potrivit sursei citate, submarinul britanic HMS Vanguard si Le Triomphant (Franta) au suferit avarii, dar nu au fost afectate instalatiile nucleare de la bordul celor doua submersibile.

Submarinul britanic a fost remorcat pana la Faslane, in Scotia, pentru reparatii.

The Sun sustine ca cele doua submarine, la bordul carora se aflau circa 250

de marinari, efectuau misiuni diferite in momentul in care au intrat in coliziune, in 3 sau 4 februarie.

Ministerul britanic al Apararii a refuzat sa faca vreun comentariu, dar un purtator de cuvant a asigurat ca poate "sa confirme ca siguranta nucleara nu a fost pusa sub semnul intrebarii niciun moment".

Parisul si Londra confirma incidentul

Ministerul francez al Apararii a confirmat luni ca cele doua submarine nucleare "au avut un contact pentru scurt timp", fara a pune insa in pericol securitatea nucleara.

"Doua submarine lansatoare de rachete, unul francez si unul britanic, efectuau, in urma cu cateva zile, patrule de rutina in oceanul Atlantic. A exista un contact pentru scurt timp, la viteza redusa, in timp ce se scufundau. Nu a existat niciun ranit. Siguranta nucleara nu a fost afectata", a precizat centrul de presa al marinei, intre-un comunicat de presa.

Coliziunea a fost confirmata si de amiralul Jonathon Band, seful marinei britanice.

Este vorba despre "primul incident de acest tip, in peste 400 de misiuni de patrulare efectuate", a declarat capitanul Jerome Erulin, seful serviciului de informatii si de relatii publice al marinei franceze.

Initial, se anuntase ciocnirea cu un obiect aflat sub apa

Ministerul francez al Apararii relatase, saptamana trecuta, existenta unui incident, fara a preciza insa care este si cauza acestuia.

Le Triomphant, submarin nuclear lansator de rachete (SNLE) a lovit un "obiect aflat sub apa" in timp ce se scufunda, dar a putut sa se indrepte fara niciun ajutor la baza din l'Ile-Longue, precizase, la acel moment, Ministerul francez al Apararii.

"Domul sonar, situat in fata submarinului, a suferit avarii", dar incidentul "nu s-a soldat cu raniti si nu a pus in pericol niciun moment siguranta nucleara", reactoarele de propulsie sau rachetele, au precizat serviciile de comunicare ale marinei, intr-un comunicat.

HMS Vanguard este unul dintre cele patru submarine V-Class de care dispune Marea Britanie. Fiecare este inarmat cu 16 rachete balistice.

Vanguard are o greutate de 16.000 tone, 150 metri lungime si un echipaj de 140 de marinari.

"Nici nu ne putem imagina care sunt potentialele consecinte ale unui asemenea incident. Este foarte putin probabil sa se produca o explozie nucleara, dar o scurgere radioactiva este posibila. Si mai rau, am fi putut pierde echipajul si focoasele nucleare. Ar fi fost un dezastru national", a declarat un ofiter de rang inalt al Marinei Britanice, sub protectia anonimatului.