Special pentru Ziua Sfantului Valentin, o echipa de oameni de stiinta a studiat ce se intampla cand inimile bat cu putere si buzele se pecetluiesc, ajungand la concluzia ca sarutul are importante efecte antistres, scrie Associated Press.

Cand doi oameni se saruta pasional, o serie de substante chimice sunt eliberate in organism, avand efectul micsorarii semnificative a nivelului de stres la ambele sexe. Cercetatorii au mai observat si ca sarutul incurajeaza libidoul in cazul barbatilor. Paradoxal, in cazul femeilor, sarutul pare sa aiba efect invers asupra libidoului.

Explicatia consta in faptul ca substantele continute in saliva unei femei au efectul de a mari libidoul partenerului, arata Wendy Hill, profesor de neurologie si decanul facultatii de profil din cadrul Colegiului Lafayette din Pennsylvania, SUA.

La experiment au participat perechi de studenti heterosexuali care s-au sarutat timp de 15 minute, in timp ce ascultau muzica. S-a constatat ca nivelul oxitocinei, care influenteaza legaturile de cuplu, respectiv nivelul cortizolului, hormon asociat gradului de stres, s-au modificat puternic in cazul tinerilor. Astfel, la partenerii de ambe sexe, nivelul de cortizol a scazut, implicit nivelul de stres. Nivelul oxitocinei – responsabil pentru apetitul sexual – a crescut in cazul barbatilor si a scazut in cazul femeilor.

Rezultate similare au fost obtinute in cadrul „grupului-martor” la acest experiment, respectiv perechi de studenti care doar s-au tinut de mana timp de 15 minute. Modificarile hormonale au avut insa o mai mica amploare.

In momentul sarutului, o mare parte din creier devine activa, iar daca sarutati persoana potrivita, dragostea romantica poate dura foarte mult timp, spun specialistii.